Sindslidende i boligblokke udløser naboalarm

Naboer, boligselskaber og patientorganisationer slår alarm over, at kommuner i stigende omfang placerer udadreagerende mennesker med psykisk sygdom i egen lejlighed uden tilstrækkelig støtte. "Det er forsømmelse,« siger Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt til Jyllands-Posten.

Sindslidende i boligblokke udløser naboalarm. Foto: ColourboxRåb og truende adfærd er nogle af de episoder, naboerne til en boligblok på Amager, som huser 49 sindslidende, registreret 325 gange på to en halv måned, og nu slår de alarm.

En stor del af de 49 beboere er ifølge naboerne alt for psykisk syge til at bo i egen lejlighed. I fjor var der ifølge avisen 38 politianmeldelser mod beboerne.

- Det er ikke recovery

Kommuner og psykiatrien arbejder typisk ud fra recovery-tanken om, at psykisk syge skal lære at leve et så normalt liv som muligt.

»Men den strategi er gået for vidt, når så voldsomme psykiske lidelser leves ud i boligområderne, uden at vi kan få kontakt med det professionelle system og må ringe til politiet,« siger Palle Adamsen, der er formand for BL – Danmarks Almene Boliger, til avisen.

Tendens fortsætter

En rundspørge, som Jyllands-Posten har lavet i landets seks største kommuner, viser, at der i de kommende år satses på at placere flere sindslidende i eget hjem med eventuel bostøtte.

Ifølge psykiater og formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt er recovery-tanken rigtig.

»Men det er ikke recovery at flytte syge mennesker ud i et boligkvarter og lade dem passe sig selv. Det er forsømmelse,« siger hun.


Læs hele historien 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden