5,8 mio. kr. til at løfte trivslen på erhvervsskoler og mindske frafald

Der er godt nyt for landets elever på erhvervsskolerne, som kan se frem til at trives bedre, og flere vil forhåbentlig gøre deres uddannelse færdig. Psykiatrifonden har modtaget 5,8 mio. kr. fra VELUX FONDEN til projekt Trivsel Smiley.

Psykiatrifonden har fået 5,8 millioner kroner af VELUX FONDEN til projekt Trivsel Smiley på erhvervsskoler. Foto: ColourboxProgrammet skal håndtere og forebygge mistrivsel og fremme mental sundhed på erhvervsuddannelserne. Et af formålene med projektet er at mindske det store elevfrafald på erhvervsuddannelserne.

Kun hver anden - 51 % af de elever, der påbegynder en erhvervsuddannelse - ender med at blive udlært inden for deres fag. Det viser de seneste tal for skoleåret 2014-15. Den største årsag til frafald blandt eleverne er psykiske og personlige problemer som angst og depression.

Skolerne har brug for hjælp til at støtte lærerne i at håndtere de vidt forskellige udfordringer, som eleverne står med. Projekt Trivsel Smiley har fokus på at håndtere og forebygge mistrivsel blandt eleverne og på at fremme de unges mentale sundhed. Psykiatrifonden skal over de næste tre år teste, om programmet kan hjælpe flere erhvervsskoleelever til at gennemføre deres erhvervsuddannelse.

Systematisk indsats mangler

”Det er Psykiatrifondens erfaring, at der i dag mangler en helhedsorienteret og handlingsanvisende indsats, som hjælper erhvervsskoler med at arbejde systematisk og vedvarende med elevernes trivsel,” siger Jesper Kurdahl Larsen, programchef i Psykiatrifonden, om baggrunden for projektet.

På trods af krav om årlige trivselsmålinger, og selv om trivsel er et fokuspunkt i erhvervsskolereformen fra 2014, er der stadig behov for at få højnet trivslen i praksis. Og det er her, projekt Trivsel Smiley skal spille en vigtig rolle, forklarer programchefen:

Styrker, anerkendelse og psykisk førstehjælp

”Erhvervsskolerne får nogle af de vigtigste og bedst dokumenterede værktøjer til at hjælpe sårbare elever og fremme mental sundhed, så flere gennemfører deres uddannelse. Det er et win-win for både elever, uddannelser og samfund,” siger Jesper Kurdahl Larsen.

Skolerne får blandt andet værktøjer til at arbejde med elevernes personlige styrker, anerkendelse, sociale kompetencer og undervisning i Psykisk Førstehjælp til unge.

Trivsel prioriteres på hele skolen hele året

Programmet resulterer i en certificering – Trivsel Smiley. Certificeringselementet skal sikre, at mental sundhed bliver en prioritet for hele skolen hele året. Programmet bliver desuden udviklet sammen med udvalgte erhvervsskoler, så det kan indarbejdes i skolernes arbejdsgang og årsplan og understøtte skolerne i at opfylde erhvervsskolereformens nye krav til at måle og arbejde med trivsel.

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om programmet kan du kontakte projektleder Lise Uldall-Poulsen på tlf. 3031 4653 eller lp@psykiatrifonden.dk.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden