Børn med ondt i psyken kan hjælpes - uden at have en diagnose

I et pilotprojekt forsøger Psykiatrifonden at ændre udviklingen med, at et stigende antal børn og unge er i kontakt med psykiatrien. Forældre søger diagnoser for at få hjælp af kommunerne, men børn og unge skal kunne hjælpes uden at have et mærkat på, hvad de fejler, mener Psykiatrifonden, der er ved at afprøve et program i en række kommuner. Det skriver Berlingske Tidende.

undefinedModelfoto: Colourbox

Der er ingen systematisk hjælp til de børn og unge, som endnu ikke har det så skidt, at de hører til i børne- og ungdomspsykiatrien. De overlades til sig selv og risikerer at få en decideret psykisk sygdom, fordi de ikke får hjælp.

Så barsk lyder det fra Psykiatrifonden, der netop har søsat et pilotprojekt, som forsøger at »lukke hullet i systemet«, skriver Berlingske Tidende.

Meldingen kommer, fordi Berlingske tirsdag kunne fortælle, at et markant stigende antal børn og unge er i kontakt med psykiatrien. Stigningen er ifølge børne- og ungdomspsykiatere dog ikke et udtryk for, at flere børn og unge har fået ondt i psyken. Forklaringen skal derimod findes i, at flere forældre presser på for, at deres børn skal have en diagnose, for en diagnose er tilsyneladende adgangsbillet til hjælp.

Børnene under den magiske grænse

Mange børn og unge med tegn på angst, depression eller adfærdsvanskeligheder kan, som det er nu, ikke få hjælp, fordi der eksisterer meget få offentlige behandlingstilbud, og de enkelte tilbud, som findes, langt fra bliver tilbudt i alle kommuner.

Formand for Psykiatrifonden, Anne Lindhardt, siger til avisen, at de med pilotprojektet »Mind My Mind« er i gang med at udvikle og afprøve et tilbud om tidlig hjælp til en sårbar gruppe af børn og unge, der oplever psykisk mistrivsel, og som i dag ikke får tilstrækkelig hjælp.

»En masse børn og unge i kommunerne får ikke forfærdelig meget hjælp, fordi de ikke er syge nok til at komme i over den magiske grænse til børne- og ungdomspsykiatrien. Kommuner har ikke nogen indsatser, træningsprogrammer eller tilsvarende, som kan råde bod på det,« siger Anne Lindhardt.

Overvældende interesse for tilbud

Foreløbig er pilotprojektet søsat i Slagelse, Herning, Randers og Vordingborg. Projektet omfatter 93 børn, men langt flere forældre henvendte sig med ønske om, at lige netop deres barn skulle deltage, fortæller overlæge Pia Jeppesen, der er forskningsleder på »Mind My Mind« og seniorforsker ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center ved Region Hovedstadens Psykiatri.

Pilotprojektet er skabt i samarbejde med TrygFonden.

Læs hele artiklen

Læs mere om Mind My Mind

Læs, hvordan 9-årige Gustav fik hjælp af Mind My mind

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden