Børnepsykiatere: Vi fylder psykiatrien med børn, men ved ikke, hvad det gør ved dem

Selvom antallet af børn og unge i psykiatrien er steget med 63 procent siden 2009, så bygger behandlingen mest på erfaring og ikke sikker viden. Både hvad angår medicinsk og psykologisk behandling, mangler der forskning i effekten, påpeger børnepsykiatriske forskere. Det skriver dagbladet Information.

Børnepsykiatere: Vi fylder psykiatrien med børn, men ved ikke, hvad det gør ved dem. Modelfoto: ColourboxSelv om sundhedsvidenskabelig forskning i et årti har fået langt flere forskningsmidler, så bygger behandlingen af det stærkt stigende antal børn og unge med spiseforstyrrelser, autisme eller depression i psykiatrien ikke på sikker viden om, hvad der virker.

I mange tilfælde kan det have direkte skadelige virkninger, advarer Pia Jeppesen, der er en af de få fuldtidsforskere i Forskningsenheden for Børne- og Ungepsykiatrien i Region Hovedstaden.

»Når man står over for et lidende barn, så føler man sig kaldet til at hjælpe, og så gør man det, man per erfaring tror hjælper. Problemet er, at der mangler systematisk erfaring fra kliniske forsøg med store grupper af børn. Lægevidenskaben er fyldt med eksempler på behandling, der ikke virker eller oven i købet har skadelige virkninger. Langt det meste af det, vi gør i børne- og ungdomspsykiatrien, bygger på erfaring og ikke på dokumentation fra kliniske forsøg,« siger Pia Jeppesen, der er leder af Psykiatrifondens forskningsprojekt Mind My Mind.

Læs hele historien på information.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden