Debatindlæg: Mennesker med psykisk sygdom vil også gerne holde op med at ryge og leve lige så længe som andre

Mennesker der lider af en psykisk sygdom, dør tidligere end andre. For eksempel dør mennesker, der lider af skizofreni, i gennemsnit 20 år tidligere end befolkningen i øvrigt. Hvorfor? De dør blandt andet på grund af ulykker og selvmord, men de dør især af fysiske sygdomme og ikke mindst af hjerte-karsygdomme. Det skriver Psykiatrifondens formand, psykiater Anne Lindhardt i et debatindlæg i Politiken.

undefinedDe senere år er antallet af hjerte-kar-relaterede dødsfald ellers faldet markant i den brede befolkning. Bare ikke blandt dem, der lever med en psykisk sygdom. Fordomme og berøringsangst står i vejen, og bl.a. derfor arbejder man for lidt med fysiske sygdomme og sunde livsstilsændringer blandt mennesker med psykisk sygdom.

Sundhedsvæsenet er for lidt opmærksomt på de psykiatriske patienters fysiske sygdomme. Man ser ofte en berøringsangst hos det somatiske sundhedsvæsen det, hvor man behandler for fysiske sygdomme overfor psykiatriske patienter. Kan vi nu stole på, hvad de siger? Kan vi rumme dem på afdelingen? Passer det, at de har ondt der, hvor de siger, de har ondt? Berøringsangst, fordomme og mangel på viden betyder, at de psykiatriske patienters fysiske sygdomme ofte ikke bliver opdaget, eller at de ikke behandles i tilstrækkelig grad.

Og psykiatrien har også sin egen dør at feje foran. I psykiatrien er man ikke tilstrækkeligt opmærksom på de fysiske sygdomme, og til en vis grad er man usikker på, hvordan man bedst behandler dem. For eksempel har den antipsykotiske medicin bivirkninger, som kan føre til hjerte-karsygdomme, og det er først på det seneste, der er kommet et systematisk fokus på det.

Fordomme og mangel på respekt

Mennesker med psykiske sygdomme skal have lov til at ryge, for det er jo måske deres eneste halmstrå. Dette er en fordom, som trives. En fordom, som måske kommer af en forestilling om, at mennesker med psykisk sygdom ikke har den vedholdenhed og motivation, som andre har. Men faktisk er det sådan, at livsstilsændringer som at holde op med at ryge, få noget motion og spise sundt står lige så højt på lystavlen hos mennesker med psykisk sygdom, som det gør hos andre. De fordomsfulde holdninger er udtryk for en manglende respekt for mennesker med psykiske lidelser. Men de vil ligesom alle andre gerne leve sundt, men måske har de behov for en anden slags støtte. Og det er vigtigt for krop og psyke hænger sammen. Hvis man er overvægtig, ryger og ikke får motion føler man sig dårligt tilpas. Selvværdet er lavt, uafhængigt af, om man er psykisk syg eller rask. Derfor gør man først en rigtigt god indsats for mennesker med psykiske sygdomme, når deres fysiske helbred også er vigtigt.

Sundhedsfremmende aktiviteter skal være en integreret del af behandlingstilbuddet. Men behandlingssystemet og det sociale system skal forstå og tage højde for de vanskeligheder, som en person med en psykisk sygdom kan have.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden