Den syge forskel

Det kan være svært at få hjælp, hvis man har en psykisk sygdom. Lange ventetider, brugerbetaling og fordomme står i vejen, og det betyder blandt andet, at mennesker med psykisk sygdom dør tidligere end andre. Psykiatrifonden har en fremtidsvision, hvor mennesker med fysisk og psykisk sygdom bliver behandlet lige godt. Alle har lige ret til et sundt og langt liv, og psykologhjælp bør være gratis, skriver Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt bl.a. i et debatindlæg.

undefinedMennesker med psykisk sygdom dør tidligere end andre, i nogle tilfælde op til 15-20 år tidligere. Det gør de dels pga ulykker, udløst direkte eller indirekte af sygdommen, dels pga medicinbivirkninger og livsstilssygdomme. Fx lader man mange steder indlagte patienter på en psykiatrisk afd. blive ved med at ryge, selv om det er sundhedsskadeligt, selv om alle andre patienter har forbud mod at ryge på hospitalets matrikel, og selv om forskning har vist, at rygning kan øge forekomsten af angst.

Betaling skaber sociale skel

"Hvis vi virkelig ønsker mere lighed i sundhed, skal vi have fjernet aldersgrænsen på angstbehandling, og det bør være gratis for alle at få psykologhjælp. Brugerbetalingen skaber et stort socialt skel. De 3-400 kr., som du selv skal betale pr. konsultation, gør ofte hele forskellen for, om du har råd eller ej", skriver Psykiatrifondens formand, psykiater Anne Lindhardt i et debatindlæg på Altinget. 

Alle har lige ret til et langt, sundt liv

Merete Nordentoft, psykiater på Glostrup Hospital, har lavet forskningsprojektet Change, der handler om, hvordan man bør arbejde med livsstilsændringer blandt mennesker med psykisk sygdom, hvis det skal lykkes – ud fra en betragtning om, at alle har lige ret til et langt, sundt liv.

Læs mere om Change

Er det fair?

Mennesker bør have samme adgang til hjælp, uanset om deres sygdom sidder i kroppen eller i sindet. Desværre er der mange eksempler på det modsatte. Psykiatrifondens kampagne ”Er det fair?” sætter uligheden på spidsen.

Læs mere om "Er det fair?"

Noget af det, der står i vejen for ligeværd mellem mennesker med psykisk og fysisk sygdom:

  • Egenbetaling for psykiater og psykolog skaber social ulighed og underbehandling
  • Aldersrestriktioner. Mennesker med let til moderat angst kan få tilskud til psykologbehandling, dog kun, hvis de er mellem 18 og 38 år
  • Ventetid – nogle psykiatere har ventetider på op til 24 måneder
  • Stigma og fordomme
  • Det kan være umuligt at få en forsikring, hvis man har en psykisk sygdom, også selv om man er symptom- og medicinfri

Lighed eller mangel på samme

Forskellene står klart og karikeret frem i Psykiatrifondens to kampagnefilm om lighed eller mangel på samme:

Del filmene og støt os gerne økonomisk, hvis du vil være med til at skabe ligeværd.

undefined undefined

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden