- Det tager ikke længere tid at tale pænt

Dansk Folkepartis Marie Krarup mener, det er på sin plads at hæve stemmen og skælde ud, hvis et barn ikke opfører sig ordentligt. Men en voksen, der handler i affekt og skammer barnet ud, kan skade barnets udvikling, ved man fra forskningen. Psykiatrifondens børnepsykolog Charlotte Diamant mødte Marie Krarup i debat på TV2.

undefined

I sidste uge kogte Facebooks kommentar-spor nærmest over, efter at Dansk Folkepartis Marie Krarup meldte ud i et debatindlæg, at det kan være fint og nødvendigt at skælde sine børn ud, og at et rap over fingrene ikke gør nogen skade. Det sidste skrev hun blandt andet i en debat i Politiken med den svenske børneekspert Petra Krantz Lindberg.

Meningerne er mange, men alle børnefaglige eksperter, der blev interviewet i medierne, gav gennem ugen udtryk for, at skældud og fysiske irettesættelser skaber skyld, frygt og skam hos barnet, som ikke er godt for noget - heller ikke for de voksne. Og at det kan skade barnets udvikling og ikke mindst relationen til den voksne.

Man skal se sine børns behov

Psykiatrifondens børnepsykolog Charlotte Diamant mødte Marie Krarup, DF, i en tv-debat på TV2, hvor Charlotte Diamant gjorde klart, at skældud, hvor den voksne er i sine følelsers vold og reagerer vredt og hårdt over for barnet, er en rigtigt dårlig ide. Selvfølgelig skal barnet lære, at der er nogle ting, det er forkert at gøre, men man skal være i stand til at se sine børns behov, når man griber ind, sagde hun blandt andet.

Brugbare reaktioner kræver ro

Marie Krarup valgte at tolke Charlotte Diamants udtalelse derhen, at man så udelukkende kan tale med sine børn om rigtigt og forkert, "når vi har tid til at sidde og tale om det i en rundkreds i fire timer med en kop te". Det er Psykiatrifonden ikke enig i. Faktum er, at brugbare reaktioner kræver en vis ro.

"Vi skal have ro på i de situationer, hvor det er nødvendigt at gribe ind. Der er intet i barnets udvikling, der har godt at blive skammet ud", sagde Charlotte Diamant.

Og at det skulle kræve tid at handle roligt og velovervejet, mener Charlotte Diamant ikke er rigtigt:

"Det tager ikke længere tid at tale pænt", sagde hun.

Se hele interviewet på TV2

Læs den oprindelige debat i Politiken mellem Marie Krarup og den svenske børneekspert Petra Krantz Lindberg

Læs mere om at være forælder og find råd, test og viden på Psykiatrifondens site Forældre.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden