Det uperfekte menneske har næsten ikke sin gang på jorden længere

"Vi har en dagsorden præget af mistillid, hvor der er begrænset rummelighed i forhold til fejl og mangler", siger Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt i et stort portrætinterview med Kristeligt Dagblad. Hun mener blandt andet, at vores samfund giver os en angstkultur, der er årsagen til, at angst i dag er den mest almindelige psykiske sygdom i Danmark.


undefined"Vi har en dagsorden præget af mistillid, hvor der er begrænset rummelighed i forhold til fejl og mangler. Tillid er mange steder erstattet med kontrol, og en af konsekvenserne er, at alt for mange mennesker får et arbejdsliv, hvor de er bange for at begå fejl. Den kontrol, angsten afføder, sætter sig i relationerne og kommer til at præge den mellemmenneskelige kultur."

Kontrol og angst dominerer

Det er ikke kun voksnes liv, som er præget af kontrol. Det gælder også børnenes skoleliv, argumenterer hun. 
"Elever i folkeskolens yngste klasser er bange for, hvordan det går dem, når der er test. Vi er gået tilbage til en kultur, hvor kontrol og angst dominerer. Det er godt at stille krav til børn, men det skal ske i en tillidsfuld atmosfære. For at udvikle sig til et frit og udfoldet menneske, skal man opleve tillid, omsorg, tryghed og kærlighed. I dag lever vi i et samfund, som nærmest gør det modsatte, og det sætter aftryk i personligheden, som gør, at man er mere tilbøjelig til at udvikle en angstlidelse senere," siger hun. 

Illusion om perfektion

Angstkulturen næres samtidig af en forventning om nærmest perfekte liv. 
"Det uperfekte menneske har næsten ikke sin gang på jorden længere, og det er noget rigtigt rod, for ingen er perfekte. Vi har fået en forestilling om en række rigtige socialtyper: Man er ikke bare forælder, men man skal være den rigtige forælder, hvilket i sig selv er et pres. Både individuelt og kollektivt er der en illusion om perfektion, og vi bliver skuffede gang på gang."

- Hvad foregår der i menneskers sind?

Man skal ikke tale længe med Anne Lindhardt, før man mærker den grundlæggende passion, hun har for sit fag, skriver Kristeligt Dagblad. 
"Jeg er præget af en ubændig nysgerrighed efter, hvad der foregår i mennesker og i menneskers sind. Jeg er usvækket optaget af mødet med den diversitet, som er i menneskers liv og sind. Som psykiater har vi ikke måleinstrumenter, men vi lever af at kunne etablere en god kontakt og have en åbenhed over for, hvad der foregår i det andet menneske," siger hun blandt andet.

Læs hele interviewet på k.dk 

Læs mere

Læs mere om angst.

Bliv bedre til at håndtere angst med en tur i det mentale motionscenter. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden