Færre penge til børn ramt af psykisk sygdom trods milliardløft

År for år bliver der brugt færre penge pr. psykiatrisk patient, skriver Information. Især børne- og ungdomspsykiatrien er ramt, selvom psykiatrien i 2015 fik et milliardløft. "Oprørende,", siger Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt, der kræver flere ressourcer, fagligt og økonomisk, til børne- og ungdomspsykiatrien.

Færre penge til psykisk syge børn trods milliardløft. Foto: colourboxKurven over antallet af patienter i psykiatrien er de seneste år kun gået én vej, og det er opad. Der er samtidig blevet tilført flere penge til psykiatrien, men pengene modsvarer langt fra stigningen i antallet af patienter, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen og Danske Regioner. Det skriver dagbladet Information.

I børne- og ungdomspsykiatrien er antallet af patienter steget med 33 pct. fra 2011 til 2015. Det betyder, at udgifterne pr. psykiatrisk patient under 19 år er faldet med 13 pct. over de fire år. Selv i 2015, hvor psykiatrien fik tilført en del af ekstra 2,2 mia. kroner fra satspuljen, er udgiften pr. patient faldet.

Vil gå stærkt efter ressourcer

”Psykiatrifonden er meget oprørt over det, Information i den seneste tid har afsløret om forholdene i børne- og ungdomspsykiatrien. Vi er i dialog med sundhedsministeren og partiernes sundhedsordførere, og der vil vi gå stærkt efter at få tilført børne- og ungdomspsykiatrien de ressourcer både fagligt og økonomisk, der er afgørende nødvendige," siger Psykiatrifondens formand psykiater Anne Lindhardt.

Ikke et reelt løft

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget at tilføre 2,2 milliarder kroner til psykiatrien fra satspuljen fordelt over fire år. De første penge kom i 2015, men alligevel har der været et yderligere fald i udgifterne pr. patient i netop det år, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen og Danske Regioner. Særligt i børne-og ungdomspsykiatrien er udgifter per patient faldet med 13 procent fra 2011 til 2015, og fra 2014 til 2015 faldt de med tre procent. Også i voksenpsykiatrien er udgifterne per patient faldet over årene.

Regionsformand: Man kan ikke blive ved med at presse citronen i psykiatrien

Det betyder, at der i 2015 kun er blevet tilført 200 millioner til driften af psykiatrien i alle regioner, viser tal fra Danske Regioner. Og det er ikke et »reelt løft«, mener formand for Danske Regioners sundhedsudvalg Bent Hansen, S. "Man kan ikke bare presse citronen år efter år, hvor antallet af ambulante patienter stiger, og så én gang tilføre nogle penge. Det løser ikke problemerne." siger han.

LÆS MERE

Marie Kruse, der er sundhedsøkonom på Syddansk Universitet, mener, at den voldsomme stigning i aktiviteten i børne-og ungdomspsykiatrien blandt andet er et udtryk for, at der har været en pukkel af syge børn og unge, som nu kommer i behandling.

Samtidig ser det ud til, at der de seneste år er sket en flytning af opgaver fra speciallæger til hospitalerne, når det gælder psykisk syge børn og unge, påpeger Marie Kruse. Om det går ud over kvaliteten af behandlingen, mener hun ikke, man kan se, medmindre man måler på, hvordan det går patienterne siden hen.

Uanset ressourcerne i børne- og ungdomspsykiatrien er der behov for et stærkt øget fokus på forebyggelse af psykisk sygdom blandt børn og unge, og udviklingen her understreger samtidig behovet for en.

Læs hele historien i dagbladet Information

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden