Hård kritik af ministres plan om mere tvang

Partier, patientforeninger og fagfolk advarer mod regeringens planer om mere tvang efter drab på bosteder for mennesker med psykisk sygdom. Det skriver Politiken.

Hård kritik af ministres plan om mere tvangFoto: Colourbox

Vi anbringer dig i denne bygning, selv om du ikke vil. Vi kan med magt låse dig inde på dit værelse, hvis du opfører dig voldsomt. Og vi kan uden retskendelse åbne din post, visitere dig og ransage dit rum, hvis vi tror, at du gemmer stoffer eller skarpe genstande.

Regeringen lægger op til at indføre nye vidtgående muligheder for at bruge tvang mod psykisk syge. Tvangen skal i modsætning til i dag også bruges mod borgere, der ikke er indlagt på psykiatriske sygehuse. Det fremgår af et internt notat, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) og socialminister Karen Ellemann (V) har præsenteret under forhandlinger med Folketingets partier. Det skriver dagbladet Politiken. 

Vil undgå tvangsindlæggelser

Som reaktion på en række drab på medarbejdere på bosteder vil regeringen med tvang flytte 150 psykisk syge beboere fra de socialpsykiatriske bosteder som Lindegården og Ringbo til en helt ny type specialiserede afdelinger. Formålet med at tvangsflytte dem er at sikre »en mere målrettet og specialiseret indsats« og samtidig forhindre, at de begår vold mod personale og andre beboere på bostederne og dermed bliver tvangsindlagt på et psykiatrisk hospital, skriver avisen.

Voldsom modstand

I årevis har politikere og læger kæmpet for at nedbringe brugen af tvang mod mennesker med psykiske lidelser. Derfor møder regeringens forslag voldsom modstand. Torsten Bjørn Jacobsen, der er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, siger:

»Regeringen vil forebygge tvang ved nu at tillade mere tvang. Det er der meget, meget få, der arbejder med psykisk syge borgere, der kan forstå logikken i, herunder os psykiatere«.

Hos landsforeningen Sind vender formand Knud Kristensen sig især mod, at personalet skal kunne låse patienterne inde.

»Det svarer til, at du er i fængsel. Det er ren indespærring. Patienterne er tæt på at være retsløse«, siger Knud Kristensen til Politiken.

Dansk Folkepartis ordfører Liselott Blixt afviser regeringens forslag: »Det her med at vi laver en ny form for tvang for at forhindre anden tvang, det går ikke«.

SF, Radikale Venstre og Liberal Alliance er også skeptiske, og uden politisk enighed bliver der ingen aftale, da alle satspuljepartier skal bakke op.

PsykiatriAlliancen, et netværk af 28 organisationer i og omkring psykiatrien, og som Psykiatrifonden er en del af, bakker op om de kritiske udmeldinger.

Læs hele historien på Politiken.dk: Ministre vil låse psykisk syge inde

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden