Kommuner bør investere langt mere i børns psykiske sundhed

-Jeg var bange for at synke, fordi jeg troede, det ville gøre mig stum-. 9-årige Gustav fortalte sin historie i Berlingske Tidende i sommer. Han har været bange for det meste, og hans unge hjerne har bekymret sig mere, end mange gør på et helt liv. Men nu er Gustav og mange andre børn som han godt i gang med at lære at tage kontrollen tilbage. Den mulighed mener Psykiatrifonden, alle kommuner bør tilbyde. Forebyggelse og hjælp er en investering. Vi har ikke råd til at lade være. Det skriver formand Anne Lindhardt i et debatindlæg på Danske Kommuner.

Anne Lindhardt. Foto: Kåre ViemoseAf Anne Lindhardt, psykiater og formand for Psykiatrifonden

Der sidder 1-2 børn som Gustav i hver skoleklasse i landet, der mistrives i en sådan grad, at de har brug for hjælp og støtte. De viser typisk tidlige tegn på angst, depression, adfærdsvanskeligheder og i mange tilfælde tegn på flere af disse på samme tid. En del af de børn går i perioder ikke i skole, og deres udvikling bliver præget af, at de har det skidt og måske isolerer sig eller har svært ved at være en del af fællesskabet og det gode børneliv.

Tidlig hjælp er afgørende

Vi må ikke vente, til børnene har brug for psykiatriens hjælp. Der bør være landsdækkende, kommunale tilbud om tidlig hjælp til børn og unge, der har symptomer på psykisk mistrivsel. Det bør være et enkelt valg og en indlysende prioritering. Hvis børnene udvikler psykisk sygdom, har det betydning for deres muligheder resten af livet, og det koster samfundet dyrt.

PPR-psykologer træner børn

Psykiatrifonden er i gang med at teste en model, der bygger på den eksisterende struktur og ressourcer. Børnene gennemgår et træningsforløb hos kommunens PPR-psykolog, og de træner videre derhjemme. Modellen sænker omkostningerne, og det bringer tilbuddet tæt på barnets hverdag. Vores forsknings- og udviklingsprojekt hedder Mind My Mind, er støttet af TrygFonden og har netop været igennem sin pilotfase i fire kommuner, og til årsskiftet begynder næste skridt, som er et stort, kontrolleret studie med flere hundrede børn i endnu flere kommuner.

Dyrt at lade være

Om Mind My Mind har den formodede effekt, vil forsøget vise. Men uanset om det er netop den eller en anden model, så skal det brede, nære og effektive tilbud være til rådighed for alle de børn, der har brug for det. Så kære kommuner: Vi stiller os gerne til rådighed med al vores viden om, hvordan vi kan gøre så meget mere end i dag og på længere sigt sikre, at børn som Gustav får hjælp, uanset hvor i landet de bor. Og gør vi det inden for de eksisterende rammer, som Psykiatrifonden foreslår, er økonomien overkommelig. Det er dyrt at lade være.

Læs debatindlægget på Danske Kommuner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden