Kontrollen med nye sundhedsteknologier sejler

Nye teknologier i form af sundhedsapps og telemedicin vælter ud til private og sygehuse uden ordentlig kontrol. Det kritiserer læger, økonomer og Psykiatrifonden i dagbladet Ingeniøren.

Foto: ColourboxDe danske myndigheder kan ikke håndtere det væld af nye sundhedsteknologier, der strømmer ud til private og sygehuse i disse år.

Sådan lyder kritikken fra Lægeforeningen, flere sundhedsøkonomer og Psykiatrifonden, der ser med bekymring på kontrollen med f.eks. medicinsk udstyr og sundheds­apps til deprimerede – samt på de samfundsøkonomiske gevinster ved såkaldt telemedicin:

»Der er absolut mangel på kontrol med nye teknologier. Engang havde vi en stærk Sundhedsstyrelse, men nu har man nedlagt den enhed, der vurderede nye sundhedsteknologier,« siger forskningsleder og sundhedsøkonom på Syddansk Universitet Kristian Kidholm til Ingeniøren.

'Stærkt kritisable' apps

Blandt de nye sundhedsteknologier er også ‘medicinske’ apps og spil til smart­phones. Applikationerne lover for eksempel behandling af depression og angst samt forebyggelse af Alzheimers, og nogle apps giver mulighed for selvdiagnosticering.

»Det er en smuk, men naiv tanke, at man kan diagnosticere en psykisk lidelse med en applika­tion,« siger chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen til Ingeniøren. Han betragter Google Play og Apples App Store som et gråt marked uden kontrol og selv har fundet flere ‘stærkt kritisable’ apps på de to platforme.

Læs hele historien på ing.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden