Kristina lever med personlighedsforstyrrelse: Bange for ikke at kunne styre sig

Kristina Young lever med en konstant frygt for ikke at kunne styre sine impulser. Hun lever med personlighedsforstyrrelsen borderline. Det gør flere end hver 10. dansker. Det kan føles som om man bliver drevet rundt i en følelseskarussel, siger Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden, til Ekstrabladet.

undefinedModelfoto

Kristina Young holder altid fast i noget, når hun står på perronen og toget kommer. Så snart hun ser toget komme kørende, frygter hun, at hun hopper ud foran det og tager sit eget liv. 

- Det er ikke, fordi jeg har lyst til at dø. Men jeg kan ikke styre mine impulser, og jeg er bange for, at jeg af ren spontanitet kommer til at hoppe ud foran toget, siger Kristina Young til Ekstrabladet. Hun lever med personlighedsforstyrrelsen borderline.

Mere end hver tiende dansker - svarende til over 570.000 - går lige nu rundt med en personlighedsforstyrrelse. Det er langtfra alle, der kommer i behandling. Diagnosen kan være svær at stille, fordi personlighedsforstyrrede befinder sig i grænseområdet mellem at være normale og at være psykisk syge.

Ifølge psykiater og formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt taler man om en personlighedsforstyrrelse, når personens opførsel er så langt fra det normale, at de ikke kan få et normalt liv til at hænge sammen.
- De fleste har en personlighed, som er nogenlunde stabil over tid, og som er noget, vi kender og forstår. Men sådan er det ikke hos personlighedsforstyrrede. De drives rundt i en slags følelseskarrusel. Det ene øjeblik er de i overdådigt humør, og det næste øjeblik kan de gå helt i sort. De ser verden som enten sort eller hvid. Den almindelige hverdagsgrå, som vi alle sammen kender, eksisterer ikke hos dem, siger hun og taler her mest om borderlinepersonlighedsforstyrrelser.

Typiske kendetegn for de personlighedsforstyrrede er, at de ikke kan styre deres impulser, og det gør det svært for andre mennesker at forudse og regne med deres reaktioner.
- Den ene dag fortæller de dig, at du er det skønneste menneske, de nogen sinde har mødt. Og den næste synes de, at du er fuldstændig håbløs og uduelig. De mangler en basal tillid til andre mennesker og har derfor svært ved at fastholde nære relationer, siger Anne Lindhardt.

Personlighedsforstyrrelser opdeles i forskellige typer, hvor borderline er den hyppigste. Det er sjældent så enkelt, at man enten har det ene eller det andet. Derimod vil man typisk have træk fra flere forskellige typer.

Du kan læse hele Kristinas historie i Ekstrabladet EKSTRA (Kræver betaling at læse)

Læs mere om personlighedsforstyrrelser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden