Lægemidler mod psykiske lidelser kan ødelægge tænderne

De fleste af os ved, at medicin kan have bivirkninger, men det er nok nyt for mange, at lægemidler mod psykiske sygdomme kan have voldsomme konsekvenser for tænder og tandsundhed. Læs mange gode råd i Dansk Tandplejerforenings nye pjece.

undefinedDet kom i hvert fald bag på Ann-Camilla Larsen fra Brøndby Strand, der i 2014 begyndte at bruge et nyt psykofarmaka mod en psykisk lidelse. Der gik ikke lang tid, før hun fik så mange huller i tænderne, at tænderne knækkede på stribe.

Tyggede altid tyggegummi

I 2014 oplevede Ann-Camilla, at fornemmelsen i hendes tænder og mund ændrede sig. Det var ikke noget, hun tænkte så meget over i begyndelsen.
Hun sørgede bare for altid at have tyggegummi på sig. Og hun tyggede tyggegummi. Altid! Det lindrede den tørre mund og løste problemet – i hvert fald i en periode.

“Det var med de nye tricykliske antidepressiva i 2014, at min mundtørhed for alvor eskalerede,” fortæller Ann-Camilla Larsen.

Regningen for nye fyldninger lød på 22.000 kr. Ann-Camilla erindrer ikke, at nogen har fortalt hende, at psykofarmaka kan medføre tør mund, som kan påvirke tandsundheden. Det endte med at gøre ondt på både tandsæt og pengepung.

Mangel på spyt skader tænderneundefined

Spyttet neutraliserer syrligheden i det, vi spiser og drikker. Spyttet fugter også vores mund, så vi kan tale og synke, og det hjælper med at holde vores tænder rene ved at skylle vores tænder fri for madrester. Uden spyt klistrer maden til tænderne og øger risikoen for huller i tænderne og betændelse i tandkødet.

Omkring 420.000 danskere bruger antidepressive lægemidler.

Dansk Tandplejerforening har netop udgivet en ny pjece til brugere af psykofarmaka, herunder medicin mod depression, angst, uro, søvnproblemer, tvangstanker m.v.

Pjecen indeholder råd og vejledning om, hvad man kan gøre for at holde sine tænder sunde og lindre symptomer i forbindelse med brug af medicin.

Pjece: Dine tænder - når du bruger psykofarmaka

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden