Lettere at tale om døden end om psykisk sygdom

Hvad er vi mest bange for at tale om ved middagsbordet, over fredagsøllen eller i frokostkantinen? Tre ting er svære at få danskerne til at sætte ord på: psykisk sygdom, religion og døden. Det viser en ny undersøgelse ifølge Berlingske Tidende. "Psykisk sygdom må ikke ties bort. Det må vi rette op på", siger Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt.

Vi vil hellere tale om døden end om psykisk sygdom, viser ny underæsgelse. Foto: ColourboxFoto: Colourbox

I en måling foretaget af Gallup for Berlingske peger næsten en tredjedel af de 1.051 adspurgte på psykisk sygdom som vor tids største tabu. Næstflest svarer religion og tro, mens lidt over hver tiende mener, at døden er tidens største tabu.

”Det viser endnu engang, hvor vigtigt det er at være opmærksom på, at psykisk sygdom findes, og på, hvor alvorlig en belastning det er at leve med en psykisk sygdom. Det må ikke ties bort, hverken på samfundsniveau eller blandt os, når vi taler med hinanden som mennesker. I dag er psykiske sygdomme langt henad vejen at opfatte som folkesygdomme, men den politiske debat og mediebilledet giver ofte et forvrænget billede af psykisk sygdom ved at have mest fokus på de meget alvorlige tilstande, drab og vold. Psykisk sygdom er langt de fleste tilfælde slet ikke sådan. Og det billede må vi rette op på”, siger Anne Lindhardt, psykiater og formand for Psykiatrifonden.

Det må ikke ties bort, hverken på samfundsniveau eller blandt os, når vi taler med hinanden som mennesker.

Læs mere: Vi tier om religion og psykisk sygdom

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden