Mennesker med dobbelt diagnoser skal have bedre behandling

Mennesker der har et misbrug af fx alkohol og samtidig har en psykisk sygdom – såkaldte dobbelt diagnoser – har svært ved at komme sig, hvis ikke begge diagnoser behandles på én gang. Derfor har Sundhedsstyrelsen netop barslet med længe ventede retningslinjer på området, der skal gøre behandlingen af dobbelt diagnoser mere ensartet og skabe bedre koordinationen mellem kommuner og regioner.

Ifølge en ny dansk undersøgelse er næsten hver tredje med psykisk sygdom også registreret med et eller anden form for misbrug. Langt de fleste med alkoholmisbrug. Et skøn fra Sundhedsstyrelsen vurderer, at af omkring 140.000 personer med alkoholproblemer har halvdelen også en psykisk sygdom. Derfor er det problematisk, hvis ikke behandlingen tager højde for både misbruget og psykisk sygdom.

”Vi har fået skabt et system, som ikke befordrer deres helbredelse. Det har gjort det svært at give folk det rette tilbud. For disse patienter har ofte komplekse lidelser, der forværrer hinanden, hvis man ikke tager fat om de samlede problemer,” siger Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt.Psykiatrifondens formand, Anne Lindhardt

Mere ensartede tilbud
Problemet er blevet særligt stort efter strukturreformen i 2007, hvor der er sket en opsplitning i behandlingen af misbrug og psykiske lidelser mellem henholdsvis kommunerne og regionerne, skriver Ritzau. Det giver udfordringer i forhold til at give patienterne en samlet behandling af begge problemer. Men det skal ny retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen råde bod på.

”Vi håber at bidrage til et mere ensartet tilbud på landsplan til mennesker med dobbelt diagnose. Det vil være en fordel, at behandlingen i så høj grad som muligt foregår koordineret og er tilrettelagt i samarbejde med patienterne,” siger Marlene Øhrberg Krag, konstitueret sektionschef i Sundhedsstyrelsen, til Ritzau.

”Utroligt tiltrængt”
Behandlingshjemmet Ringgården i Middelfart er et af de eneste steder i Danmark, som har erfaringer med behandling af af både psykiske lidelser og misbrug. Psykolog og fagchef Per Nielsen mener, at det trods alt nu endeligt går fremad, fortæller han til Ritzau.

- Det er utroligt tiltrængt, at Sundhedsstyrelsen nu retter søgelyset mod den store grupper af patienter, der hidtil er faldet ned mellem to stole. Mens der har været gode resultater for de alkoholafhængige, så er resultaterne for de, der oveni har psykiske problemer, ringe.

Læs mere

Samsygelighed - Flere sygdomme på én gang

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden