Ny forskning: Mennesker med psykisk sygdom skal have støtte til et sundt liv

Mennesker med psykisk sygdom dør ofte tidligere end andre. En del af forklaringen er, at de har brug for særlig støtte til en sundere livsstil. Læs mere i den nye bog ”PROJEKT CHANGE – Livsstilsændringer i praksis”, udgivet på Psykiatrifondens Forlag.

undefinedForskningsprojektet CHANGE afprøver effekten af tværfaglige sundhedsteam i psykiatrien, hjælp til rygestop og sundere kost og sikrer relevante lægeundersøgelser og kontakt til egen læge, så fysiske sundhedsproblemer bliver opdaget og behandlet.

Vokser af lyst til ansvar
Projekt CHANGE er en stor hjælp for 48-årige Gerda, hvis historie er med i den nye bog ”PROJEKT CHANGE – Livsstilsændringer i praksis”, skrevet af professor og overlæge i psykiatri Merete Nordentoft, ergoterapeut og fysioterapeut Thomas Axel Madsen og fysioterapeut Søren Drivsholm.

Gerda vil tabe sig
Gerda lever med den psykiske lidelse skizofreni og vil gerne træne og tabe sig. Hun kommer også i gang med hjælp fra en livsstilscoach, men træningen er vanskelig, for Gerda har store smerter i sin højre arm. Det er svært for hende at finde overskud til at komme til lægen. Derfor går livsstilscoachen med, og det viser sig, at Gerda har en kræftknude i højre bryst. Heldigvis kan den fjernes, og kræften har ikke spredt sig.

Dystert uden CHANGE?
Gerda skal følge et genoptræningsprogram, men det kniber. I stedet får hun hjælp i projektet til at lave øvelserne derhjemme, og to uger senere er hun smertefri. Med andre ord skal der lidt ekstra skub til i Gerdas tilfælde, og uden de skub havde Gerdas situation måske været anderledes dyster.

Bivirkninger, livsstil og fysisk sygdom
Der er rigtigt god grund til at sætte ind med de ekstra skub: Mennesker med psykisk sygdom lever kortere liv end den øvrige befolkning. For mænd med skizofreni er den forventede levetid cirka 20 år kortere, og for kvinder med skizofreni cirka 15 år. Forskning viser, at der er en markant overdødelighed pga. somatisk sygdom, og at overdødeligheden i mange tilfælde kan tilskrives livsstilsfaktorer.


KØB BOGEN: PROJEKT CHANGE – Livsstilsændringer i praksis

155 sider, udkommet på Psykiatrifondens Forlag, kr. 225

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden