P1 Debat: Giver vi vores børn for meget medicin?

Danske børn topper listen over, hvem der får mest antidepressiv medicin. Er vi for rundhåndede med medicin til børn? Det var emnet for fredagens P1 Debat, hvor Psykiatrifondens formand, psykiater Anne Lindhardt, debatterede med bl.a. Anders Beich, formand for de praktiserende lægers videnskabelige selskab og med Kim Dalhoff, professor og overlæge på Giftlinjen.

undefinedKurven for børn, der får medicin for angst og ADHD har været opadgående i mange år. Flere diskuterer om det i virkeligheden er samfundet, forældrene og skolen, den er gal med. 

Anne Lindhardt sagde i udsendelsen, at de krav om perfektion, samfundet og vi selv stiller, er en medvirkende årsag. Mange børn har svært ved at få relationer, og de har svært ved at navigere i tilværelsen.

- Der er for mange børn, som får medicin i dag, sagde Anders Beich, der blandt andet mener, det skyldes, at der ikke er tilbud til de børn, som har det svært. Så bliver løsningen medicin i stedet.

Mangler tilbud til børn

Her nævnte Anne Lindhardt Psykiatrifondens forskningsprojekt Mind My Mind, som er udviklet i samarbejde med TrygFonden. Mind My Mind er et tilbud til børn, der viser tydelige tegn på depression, angst eller adfærdsvanskelighede. Det er et nødvendigt tilbud til de mange børn - 1-2 i hver skoleklasse, der har det svært, men ikke så svært, at de har brug for børne- og ungdomspsykiatrien. Projektet er lige nu i gang i fire kommuner, hvor man tester et behandlingsforløb, som PPR-psykologer bliver uddannet i at arbejde med.Lige nu kører et pilotprojekt, og senere på året begynder det reelle forskningsprojekt, som skal afdække, om metoden har den ønskede effekt og kan være svaret på, hvad man skal tilbyde de børn.

Læs mere om Mind My Mind

Hvis børn får medicin er det vigtigt, at medicinen er kombineret med samtaleterapi eller andet. Medicinen må aldrig stå alene. Desuden har den en lang række bivirkninger, som betyder, at det er meget vigtigt at trappe ud af den igen, sagde Anne Lindhardt.

Hør programmet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden