Psykiatrifonden 20 år: En klar stemme til mennesker med psykisk sygdom

”Mennesker med psykisk sygdom har fået en klar stemme i det offentlige rum. Og psykisk sygdom er sat på dagsordenen.” Det er det vigtigste, Psykiatrifonden har opnået i sine første 20 år, siger Psykiatrifondens formand, psykiater Anne Lindhardt bl.a. i forbindelse med Psykiatrifondens 20 års jubilæum mandag. "Psykiatrifondens indsats for et godt liv til mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende er bemærkelsesværdig," siger Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, der er Psykiatrifondens protektor.

HKH Kronprinsesse Mary besøgte Psykiatrifonden til 20 års jubilæum 10. oktober 2016. Foto: Peter Andersen/PsykiatrifondenHendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary deltog i fejringen, hvor hun bl.a. talte med to af Psykiatrifondens ambassadører, der fortalte deres egne meget personlige historier om at leve med angst og skizofreni.

På billedet til venstre ses Kronprinsessen i samtale med Jan-Alexander Schmidt. I midten af billedet ses Psykiatrifondens stifter, overlæge i psykiatri Jes Gerlach.

Skaber åbenhed og forståelse

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary siger i forbindelse med jubilæet, at hun er meget stolt af at være protektor for Psykiatrifonden, som igennem 20 år har skabt større åbenhed om og forståelse for psykiske sygdomme.

"Det er vigtigt, at vi som samfund ikke ser psykisk sygdom som noget man er, men - lige som andre sygdomme - noget man har. Psykiatrifondens indsats for et godt liv til mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende er bemærkelsesværdig. Tillykke med 20 års jubilæet,” siger hun.

Man kan blive helt rask

Mange er ikke klar over, at man kan komme sig og leve godt med sin psykiske sygdom eller blive helt rask. Derfor var det vigtigt for Psykiatrifonden at give de inviterede mulighed for at høre to meget personlige beretninger om at leve med psykisk sygdom.

30-årige Jan-Alexander Schmidt fortalte åbent og ærligt om selvmordsforsøg, desperation og sine mange både gode og dårlige oplevelser fra psykiatrien. I dag er han  færdig med en universitetsuddannelse i virksomhedsledelse og ansat i Psykiatrifondens kommunikationsafdeling.

Struktur hjælper

29-årige Kristina Hesselberg er studerende og ambassadør for Psykiatrifonden. Hun fik sine første angstanfald i gymnasietiden, og de blev kun værre i årene frem, fortalte hun i sit oplæg. På et tidspunkt var det så slemt, at hendes krop også reagerede kraftigt, og hun mistede alt sit hår i en periode. I dag lever hun med sin angst og får fortsat anfald indimellem, men har fx lært at struktur på hverdagen er en stor hjælp.

Peger på velfærdssystemets mangler

Psykiatrifonden arbejder i dag med en lang række indsatser for forebyggelse af psykisk sygdom, og fonden gør også et stort politisk arbejde for at fremme psykisk sundhed og skabe bedre vilkår for mennesker med psykisk sygdom.
”Vi viser velfærdssystemets mangler,” sagde Anne Lindhardt blandt andet for at forklare, hvordan Psykiatrifonden arbejder på at få politikere til at lytte og handle.

Læs mere: Formandens visioner for de næste 20 år

HKH Kronprinsesse Mary får blomster på Psykiatrifondens 20 års jubilæumsdag 10. oktober 2016. Foto: Peter Andersen/PsykiatrifondenJubilæumsdagen, der samtidig var Verdens Mentale Sundhedsdag, blev også fejret med en række faglige oplæg fra bl.a. Psykiatrifondens stifter, overlæge i psykiatri Jes Gerlach, og forskningsleder, børne- og ungdomspsykiater Pia Jeppesen, der står i spidsen for Psykiatrifondens forsknings- og udviklingsprojekt rettet mod skolebørn med tegn på angst, depression eller adfærdsvanskeligheder, Mind My Mind. Projektet er støttet af TrygFonden.

Dagens vært var Lizl Rand, tidligere chefredaktør på en række magasiner og i dag blandt andet instruktør i psykisk førstehjælp efter en uddannelse hos Psykiatrifonden, hvor hun også er frivillig telefonrådgiver.

På billedet til højre ses Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary med den søde blomsterpige Asta på syv år.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden