Psykiatrifonden advarer: Sundhedsapps kan være moderne kvaksalveri

Sundhedsapps kommer i mange forskellige former og lover blandt andet at behandle og diagnosticere for eksempel depression, selvmordslyst og angst. Men videnskaben bag er mangelfuld. »Som fagperson må jeg sige, at den nuværende situation i bedste fald er bekymrende og i værste fald er helbredsskadelig,« siger Michael Danielsen, chefpsykolog i Psykiatrifonden, til dagbladet Ingeniøren.

Screendump fra app'en Depression CureDermed udsætter nogle af de op til 100.000 sundhedsapps til mobiler og tablets brugerne for fare, mener chefpsykolog hos Psykiatrifonden Michael Danielsen.
»Som fagperson må jeg sige, at den nuværende situation i bedste fald er bekymrende og i værste fald er helbredsskadelig,« siger Michael Danielsen.

Han mener, at applikationer i sidste ende kan betyde, at for eksempel depressive ikke får den behandling, de har brug for.
»Går man rundt med symptomer på en svær depression og tror, at de for eksempel skyldes manglende motion, så kan det ende helt galt,« siger Michael Danielsen.

Værre end andre selvhjælpsløsninger

Michael Danielsen mener, at sundhedsapplikationer adskiller sig markant fra løgnagtige hjemmesider og dårlige selvhjælpsbøger:
»Sundhedsapps serveres som en måde at afhjælpe psykologiske vanskeligheder på og er langt mere interaktive end en hjemmeside med faktuelt forkert indhold.«

Forbrugerrådet TÆNK har tidligere kritiseret sundhedsapps for manglende dokumentation og CE-mærkning , men siden da er der ikke sket det store på området.

Læs hele historien på Ing.dk

Ingeniøren skrev også kritisk om sundhedsapps i sidste uge: 

Kontrollen med nye sundhedsteknologier sejler

Billedet er et skærmdump fra app'en Depression Cure

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden