Psykiatrifonden og Gustavs mor på Christiansborg for at fortælle om Mind My Mind

9-årige Gustav Fosdal Bangild var bange for at lukke øjnene, for han troede, at det ville gøre ham blind. 13 sessioner med en psykolog i Psykiatrifondens forsknings- og udviklingsprojekt Mind My Mind har hjulpet ham.Tirsdag tog hans mor Susse Bangild og Psykiatrifonden til Christiansborg for at fortælle Folketingets Sundhedsudvalg om perspektiverne i Mind My Mind.

Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden. Foto fra TV Øst."Jeg var bange for at synke maden, for jeg var bange for, at den ville hænge fast i halsen - og jeg turde ikke lukke øjnene, for jeg var bange for at blive blind," siger Gustav Fosdal Bangild fra Stensved.

Gustavs problemer fyldte meget i familiens hverdag og Gustav gav udtryk for, at han ikke ville leve mere. Forældrene følte ikke, at de havde de redskaber, der skulle til. Og derfor var de ikke i tvivl, da de hørte om Mind-My-Mind-forsøget, som skal hjælpe børn og unge i skolealderen med deres psykiske problemer.

Mind My Mind er i gang i en række danske kommuner. I 2016 har 110 børn og i mange tilfælde også deres familier modtaget træning hos en psykolog i den kommunale Pædagogiske Psykologiske Rådgivning, PPR, i forskningsprojektets pilotfase med gode resultater.

"Viser forskningen god effekt, er det oplagt at skabe et landsdækkende, kommunalt tilbud. I 2016 forløber pilotprojektet, i 2017 begynder et større studie med 750 børn, og i 2020 har vi resultaterne og kan forhåbentlig få mulighed for at at udbrede Mind My Mind til alle kommuner," siger Psykiatrifondens formand psykiater Anne Lindhardt.

Hjælp til at håndtere tanker og følelser

Mind My Mind er træning. Børnene og i nogle tilfælde deres forældre kommer til et antal sessioner hos en PPR-psykolog, som er uddannet i at arbejde ud fra den manual, Psykiatrifonden og fageksperter har udviklet. Projektet er skabt i samarbejde med TrygFonden.

"Mind My Mind giver barnet og dets familie metoder til at håndtere de tanker og følelser, der giver barnet de alvorlige vanskeligheder. Og Mind My Mind kan både hjælpe børn med symptomer på angst, depression og adfærdsvanskeligheder. Det er vigtigt, eftersom de eksisterende programmer særligt er rettet mod angst - det er ikke tilstrækkeligt, som virkeligheden ser ud," siger forskningsleder på Mind My Mind, børne- og ungdomspsykiater Pia Jeppesen.

Sundhedsudvalget lyttede og stillede engagerede spørgsmål til Mind My Mind ved gårsdagens foretræde. Flere medlemmer gav udtryk for, at programmer som Mind My Mind lige præcis er det, der mangler til de mange børn, som mistrives psykisk.

Formand for Sundhedsudvalget Liselott Blixt, DF, sagde efter mødet til TV Øst, at hun er meget positivt indstillet over for pilotprojektet Mind-My-Mind og dets resultater.

"Jeg synes, det lyder utroligt interessant, og vi kunne sagtens have brugt mere tid med den deputation, som  var inde hos os i de 15 minutter i udvalget. Så jeg er sikker på, at det er noget udvalget vil høre mere om, når vi kommer længere hen," siger hun og fortsætter med at pege på, hvordan projektet måske kan bredes ud:
"Vi har jo en sats-pulje, hvor der er penge sat af til netop sårbare børn og unge. Så det her var måske noget, vi kunne implementere i flere kommuner," mener hun. 

TV Øst har fulgt Gustav og hans familie og var også med på Christiansborg. Se indslaget.

Læs mere om Gustav.

Tirsdag den 29. november var Gustav og hans mor i Go'Aften Danmark på TV2. Det kan du se her

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden