Skamfølelse stresser pædagoger

Arbejdet er så stramt organiseret, at pædagoger ofte må tilsidesætte deres faglighed og bare brandslukke, viser undersøgelse. Skamfølelsen over ikke at slå til stresser og slider på pædagogerne, siger chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen.

"Det krænker min faglighed, at jeg føler mig som en ' brandslukker', der ikke har tiden til meningsfulde pædagogiske tilbud". 

Sådan skriver en af de 572 pædagoger, som har deltaget i en ny BUPL-undersøgelse af pædagogers psykiske arbejdsmiljø. Udsagnet står langtfra alene. Målt over to uger i juni 2016 har 43 procent af pædagogerne enten hver dag eller flere gange om ugen oplevet, at det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen har begrænset dem i at udøve deres faglighed. 

108 pædagoger uddyber med beskrivelser: "At løse en konflikt må jævnligt opgives. Du skal vælge, om du vil lade 50 børn sejle deres egen sø, mens du hjælper to". "Vi har haft ordet nærvær som mantra i mange år. Nu kan du bruge det til at tørre næse i". Historien kan læses i den seneste udgave af fagbladet Børn&Unge.

Skal den her lille gut have pædagogens nærvær, eller skal en anden? Pædagoger føler sig pressede, og det giver dem stress, viser ny undersøgelse. Foto: Colourbox

Skammen stresser

Beskrivelserne af pædagogers pressede arbejdsmiljø bekymrer chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen. Han har i mange år holdt foredrag om stress, depression og angst, også på pædagogiske arbejdspladser.
»Vi har selv lige gennemført en alar merende undersøgelse om den mentale sundhed i Danmark, og vi er ligesom BUPL optagede af, at man de senere år ser en skræmmende stigning i stress og alvorlig mis trivsel især hos frontpersonalet. Vi hører i vores rådgivning, at arbejdet nu er så stramt organiseret, at den enkelte lærer, sygeplejerske eller pædagog hele tiden oplever at skulle strække sig for at få noget til at hænge sammen, som rent strukturelt slet ikke hænger sammen.
Til sidst knækker man jo,« siger Michael Danielsen. 

Pædagoger er blandt de faggrupper, hvor flest får stress og depressioner, skriver Børn&Unge.

 

Vi har haft ordet nærvær som mantra i mange år. Nu kan du bruge det til at tørre næse i.

Stressalarm 

Nogle af de nye udlægninger af stress taler om moralsk stress.
"Her er stress udtryk for en skamfølelse. For mange omsorgsmedarbejdere betyder skammen over konstant ikke at slå til, at de stille og roligt bliver slidt ned,« siger Michael Danielsen.

Han mener, at man selv har et ansvar for at mærke efter, om man er ved at gå ned, men kritiserer det robusthedsparadigme, der er opstået, hvor den enkelte bare må hærde sig selv eller forsvinde.
»Siger man, at kvaliteten af det faglige arbejde er i fare, bliver man nærmest mistænkeliggjort: Er det ikke dig, den er gal med? Du skal bare være lidt mere robust. Vær ikke så perfektionistisk. Eller man får at vide, at det var så fint, hvordan man håndterede at være alene med 24 børn i otte timer. Men man føler jo ikke selv, det var fint, og gradvist mister man tilliden til, at nogen tager én alvorligt,« siger han. 

Bliv stressvejleder

Ønsker du konkrete redskaber til, hvordan du kan igangsætte processer, som forebygger stress både hos den enkelte medarbejder og på hele arbejdspladsen? Har du personaleansvar eller arbejder du med HR, og ønsker du at tilegne dig den nyeste viden om stress og håndtering og forebyggelse af stress? Så er vores Stressvejlederuddannelse noget for dig!

Tillid, retfærdighed, samarbejde giver social kapital

Der skal være gensidig tillid, retfærdighed og godt samarbejde på en arbejdsplads, før man kan få et godt psykisk arbejdsmiljø, mener Michael Danielsen. De tre begreber udgør i nyere arbejdsmiljøforskning virksomhedens sociale kapital, og det vigtigste i begrebet er, at samarbejdsrelationerne fungerer.

"Der findes gode redskaber til selv at blive opmærksom på, hvornår læsset er ved at vælte, men det er et fælles ansvar at få talt om det, forebygge det, og støtte hinanden" siger Michael Danielsen.

Test hvor du selv ligger på skalaen og få gode råd på stresstermometeret.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden