En vej ud af ensomheden

4-8% af danske unge mellem 13 og 20 år føler sig ensomme hver dag. Ensomheden påvirker deres livskvalitet. 23-årige Marie er kommet i Ventilen i Hillerød i næsten tre år, et mødested for ensomme unge. Her har hun fået flere venner og mere selvtillid.

undefinedPå en stille villavej i Hillerød ligger et stort hvidt murstenshus. I husets kælder er et af Ventilens i alt 14 mødesteder i Danmark. Her mødes 8-12 unge og et par frivillige hver onsdag. Sammen laver de mad, ser film eller tager fx på Bakken.

Plads til at være sig selv

På væggene i kælderlokalet hænger små malerier og tegninger med hjerter, glade ansigter og slagord som: 'pusterum fra hverdagen', 'dejligt at kunne slå sig løs og være sig selv', 'tryghed og hygge', 'et venne-punkt' og 'aldrig ensom'. Alt sammen vidner det om fællesskab og hygge. Ikke om ensomme unge. På et lille bord står friskbrygget kaffe og hjemmebag. I sofaen sidder Marie og smiler. Hun er kommet i Ventilen (med ordspillet ven-til-en) næsten hver uge i tre år. Hun ved ikke, hvad hun skulle havde gjort, hvis ikke hun var begyndt at komme her. I Ventilen har hun fået venner, er blevet mere åben og har fået meget mere selvtillid:

“En af de ting, jeg har lært i Ventilen, er, at det er okay at være den, man er, og sige sin mening,” fortæller Marie. 

Helt alene i verden

Før Marie kom i Ventilen, var hun ofte ensom og havde svært ved at komme i kontakt med mennesker, hun ikke kendte. Hun vidste ikke, hvordan hun skulle starte en samtale og havde svært ved at finde på emner at tale om:

“Jeg kan huske, at jeg aldrig var rigtig glad. Nogle dage havde jeg det, som om jeg var i et stort hul, og at jeg var helt alene i verden.”

Første skridt ud af ensomheden

Det kræver mod at tage det første skridt til at komme i kontakt med andre. Marie husker første gang, hun skulle besøge Ventilen. Op til dagen, hvor hun skulle mødes med de andre unge, blev hun mere og mere nervøs. Mødet bestod den aften i en gåtur i det omkringliggende villakvarter. Marie fortæller, at det var rart, at der skete noget i stedet for, at man blot sad stille. Hun kunne se, at de andre unge, der var kommet i Ventilen i længere tid, havde det sjovt sammen. Og hun fik selv talt lidt med nogle af pigerne. De virkede søde. Da Marie tog hjem samme aften, vidste hun, at her ville hun gerne komme igen, eller som hun selv formulerer det: “Her følte jeg, at jeg kunne være mig selv.”

Ensomhed er ikke tabu

I Ventilen mødes stille og ensomme unge, som Marie, med andre unge og med frivillige, der sørger for, at der er trygt og hyggeligt. Her er det ikke tabu at sige, at man savner venner.

Alle førstegangsbesøgende i Ventilen får en samtale med to frivillige. Her vurderes det, om Ventilen er det rigtige tilbud for den unge. Ensomhed skal være den primære problematik i den unges liv, og han eller hun må ikke have en psykiatrisk diagnose. Er det tilfældet, viderehenvises til et tilbud, der passer bedre til den unges situation.

De unge, der kommer i Ventilen, er ganske almindelige unge. Deres baggrund, uddannelse og grunden til, at de er ensomme, er forskellig. Men alle oplever de ensomhed, konstant eller i perioder. De er generte, har svært ved at starte en samtale, og hvis de får samtalen i gang, har de svært ved at holde den i gang. De mangler sociale kompetencer og socialt samvær.

Støtte og opbakning

Det er grundsynet i Ventilen, at den enkelte unge har styrke, ressourcer og evnen til at forandre sin egen situation. Det, der kræves, er, at han eller hun selv tager det første skridt, og derefter får en masse støtte og opbakning. Det er ikke deres skyld, at de er ensomme, men de er de eneste, der kan gøre noget ved det.

For at komme ud af ensomheden, skal man turde åbne op. De unge skal arbejde på selv at blive en god ven og være lige så loyal og lyttende, som de ønsker, at deres venner skal være. Når de unge og frivillige laver mad sammen, er det derfor samtidig en øvelse i forskellige sociale kompetencer. Fx at sige sin mening og rose hinanden:

“For mange af de unge er Ventilen det eneste sociale element i hverdagen. Tanken er, at de tager de sociale kompetencer, som de lærer her, med ud i andre sammenhænge i deres liv,” fortæller Astrid Sandmark, der er lokalkonsulent i Ventilens landssekretariat.

Vidste du?

At Psykiatrifondens Telefonrådgivning tilbyder dig gratis og anonym rådgivning blandt andet om hvordan du kan bryde ensomheden? Læs mere her!  

Det nytter

Marie arbejder til daglig på en højskole, og her har hun gjort brug af sine nye kompetencer, fx i mødet med en pige, som hun aldrig havde set før:

“De første to timer var vi helt stille, fordi vi ikke vidste, hvad vi skulle tale om. Men så kom jeg i tanke om, at hun havde været i London, hvor jeg også har været. Jeg spurgte til hendes tur, og resten af dagen stod munden ikke stille. Jeg tror ikke, at jeg ville have haft det lige så let med at tale med hende, hvis det ikke havde været for Ventilen,” siger Marie.

Frivillige er drivkraften

De frivillige er drivkraften bag Ventilens mødesteder. Stine på 21 år har været frivillig i to år og er en ud af syv frivillige i Ventilen i Hillerød. Hun holder sabbatår og vil gerne læse psykologi. Arbejdet som frivillig giver hende masser af erfaring, som hun kan bruge i sit fremtidige studie- og arbejdsliv. Hun fortæller, at det er hårdt, når de unge har det svært, men samtidig er det livsbekræftende, når de udvikler sig:

“Som regel ser vi, at de unge lige pludselig åbner op. De henvender sig til de andre og begynder måske at mødes uden for Ventilens mødesteder,” siger Stine.

(Interviewet er fra 2012, tekst af Signe Marie Reeholm)

 

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883