Psykisk førstehjælp – så tør du handle

Heidis kursus i psykisk førstehjælp gav hende mod til at tage den svære snak. Du kan også komme på kursus.

 

undefinedMange af os er i tvivl om, hvad vi skal gøre, hvis vi for eksempel går forbi en grædende kvinde i fodgængerfeltet. Forskning viser, at jo tidligere man får hjælp, jo bedre og hurtigere kommer man sig efter en psykisk sygdom eller lærer at leve godt med den.

I 2020 vil psykiske sygdomme rykke op på en andenplads over de mest belastende sygdomme – både for den enkelte og for samfundet. Det forudser verdenssundhedsorganisationen WHO. Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at hver femte i løbet af et år oplever at have problemer med deres mentale sundhed – det svarer til 7-800.000 mennesker.

Psykiske lidelser er med andre ord en del af mange familiers hverdag, og derfor bør alle vide mere om, hvordan man kan hjælpe hinanden, siger Psykiatrifondens chefpsykolog Michael Danielsen.

”Psykiatrifonden mener, at det bør være lige så naturligt at kende til psykisk førstehjælp og krisehåndtering, som det i dag er at kunne fysisk førstehjælp. Hvis flere tør og kan handle og hjælpe, når de møder personer, der har det psykisk svært, så kan langt flere få den behandling, de har brug for, tidligere, ” siger han.

Psykiatrifonden har uddannet 125 instruktører i psykisk førstehjælp. Instruktørerne udbyder kurser over hele landet og har uddannet flere end 1000 mennesker. Her skal du møde tre kursister, som har lært at give psykisk førstehjælp.

Christine Nolsø, psykisk førstehjælper og studievejleder på Nørrebro:

”Det som jeg især har fået med fra kurset er en systematik i sådan en samtale, men også at jeg tør spørge mere direkte. For jeg ved nu, at hvis jeg spørger, så er det ikke det, der gør, at folk går ned og kaster sig foran et tog.
Jeg talte med en pige, som lige pludselig bryder helt sammen og begynder at fortælle om alt det i hendes liv, der ikke lige spiller lige nu. Jeg fornemmer, at her er en, der har brug for hjælp. Så jeg sørger for, at hun i hvert fald i første om gang lige runder sin læge. ”

Heidi Als Ringheim, psykisk førstehjælper og sexolog i Allerød:

”Jeg synes faktisk oprigtigt talt, at psykisk førstehjælp er mere vigtig end fysisk førstehjælp. Fordi vi alle sammen støder på så mange flere psykisk syge end fx folk med hjertestop.
Jeg har set en mand, hvor jeg har denne her lille mistanke om, at han har en depression. Og det er det, jeg siger til ham. Jeg følte mig klædt på til både at kunne tyde signalerne og til at være sikker og modig nok til at sige, at han skulle gå hen til sin egen læge, der kunne hjælpe ham. ”

Louise Aaen, psykisk førstehjælper og præst i Frederikshavn:

”Kurset er træning i at lægge mærke til tegn eller faresignaler. Så kurset har også inspireret mig til at holde mere øje med naboen og folk i mit private liv. For hvis der er et godt netværk omkring mennesket, så tror jeg, man er rigtig godt stillet.
Mange børnefamilier i dag bare er pressede. Lige så snart, der går et eller andet skævt, og den ene bliver syg, eller der sker et eller andet, er der risiko for, at filmen knækker. Alle kan jo byde ind med praktisk hjælp. Jeg kan komme med mad til fryseren og passe børn og slå græs og sådan. ”


Om Psykisk Førstehjælp

Har du fået lyst til at lære psykisk førstehjælp? Eller har du selv fået mod på at blive instruktør? Læs mere og tilmeld dig kurser

Det kan være relevant for dig at tage et kursus i psykisk førstehjælp, hvis du føler, at du mangler mod til at handle, når du står med et menneske, der har det svært. Kurset giver dig viden om psykiske sygdomme og kriser. Måske er én i din familie syg. Måske møder mennesker med psykiske udfordringer i dit arbejde. Eller måske vil du bare gerne kunne hjælpe folk, du møder.

Psykisk Førstehjælp er udviklet i samarbejde med Trygfonden. Konceptet stammer fra Australien, hvor man siden 2000 har uddannet 2 % af befolkningen i psykisk førstehjælp.

Du kan også downloade app’en ”P1h” og få råd til at yde psykisk førstehjælp. App’en findes både til iPhone og Android.

Læs mere om psykisk førstehjælp

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden