Sov godt!

Ti gode råd til bedre nattesøvn

Du sover ca. en tredjedel af dit liv. Sammenlagt 20-30 år. Det er så lang tid, at det er værd at tænke over, hvordan du får mest muligt ud af al den tid. Ikke alene, fordi søvnen gerne skulle være en god oplevelse i sig selv, men også fordi de to andre tredjedele af livet er afhængige af søvnens kvalitet.

I de senere år er det blevet klarlagt, at søvn, især den dybe søvn er af stor betydning for vores liv og velfærd, fx for dannelsen af de hormoner, der sørger for at udvikle og vedligeholde vores krop og hjerne. Søvnen forbedrer immunforsvaret, styrker hukommelse og kreativitet og er med til at forebygge stress, angst og depression. En god nattesøvn bidrager til et godt liv. 

Der er mange ting, du selv kan gøre for at fremme kvaliteten af din nattesøvn.

10 gode råd til bedre nattesøvn  

1. Gør søvnen til en nydelse, noget du ser frem til og glæder dig til. Søvnen optager en tredjedel af dit liv og betyder meget for de andre to tredjedele. Din søvn er ikke noget, der blot skal overstås, eller som du nødtvungent må acceptere.

2. Prøv at få 7-8 timers søvn hver nat. Afsæt tilstrækkelig tid til din søvn, også selv om du har travlt, eller der kommer en god film i fjernsynet. Søvn styrker både din krop og dit sind, fordi dannelsen af væksthormoner stiger under dyb søvn og mængden af stresshormonerne falder.

3. Sørg for et godt sovemiljø. En god madras, et mørkt, stille og køligt soveværelse og ingen forstyrrende husdyr i sengen. Brug ørepropper og sovemaske eller sæt mørklægningsgardiner op, hvis du er generet af lyd og lys. Soveværelset og sengen er kun til søvn og sex. Soveværelset må ikke få dig til at tænke på alt muligt andet og skal altså (helst) ikke også være tv-stue, arbejdsværelse eller lignende.

4. Giv dig selv tid til at falde ned og til at slappe af i mindst en time før du går i seng. Slap af med noget behageligt og beroligende, f.eks. stille musik, læsning, et varmt bad eller meditation. Det kan også hjælpe at dæmpe belysningen sidst på aftenen.

5. Undgå koffeinholdige drikke efter kl. 16.00 ( kaffe, te, cola eller energidrikke). Hold igen med alkohol og rygning, da det også kan forstyrre søvnen.

6. Oprethold en regelmæssig døgnrytme. Stå op på et fast tidspunkt, gå i seng på et fast tidspunkt. Man kan hurtigt få udviklet en forsinket døgnrytme ved at stå senere op og gå senere i seng. Og så bliver det sværere og sværere at komme tilbage til normale sovetider.

7. Motioner mindst en halv time hver dag og gerne udendørs i dagslys.

8. Gå hverken sulten eller overmæt i seng. Et stabilt blodsukker er med til at give en rolig, uforstyrret søvn.

9. Undgå at tage bekymringer med i seng. Afsæt tid om aftenen til at skrive bekymringer og forslag til løsninger ned i en dagbog, hvis du ofte er plaget af tankemylder og uro, når du skal sove. Det kan også være en hjælp at lære en teknik til afslapning og til at berolige sig selv. Se en vejrtrækningsøvelse her.

10. Sovemedicin bør så vidt muligt undgås og reserveres til specielle situationer, hvor man pga. sorg, sygdom, stress eller udtalt bekymring ikke kan sove. Sovemedicin kan udløse depression ved længere tids forbrug. Nogle mennesker mangler tilstrækkelige mængder af det naturligt forekommende og søvnfremmende hormon melatonin og kan derfor have gavn af et tilskud, f.eks. ældre, personer med skifteholdsarbejde eller jetlag. Tilskud af melatonin kan købes på recept. Melatonin adskiller sig fra traditionelle sovemidler, idet det ikke fremkalder afhængighed og risiko for misbrug. 


Hvis du vedvarende har dårlig søvn, er søvnig om dagen, eller mener der er noget galt med din nattesøvn, så tal med din læge. Kan lægen ikke hjælpe, kan du blive henvist til et søvnlaboratorium. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden