Vejledning: Hvis en elev bliver berørt

Da der i gennemsnit sidder 1-2 elever i hver skoleklasse, som har en mor eller far, der drikker for meget, skal du være opmærksom på, at nogle elever kan blive berørte.

Anerkendelse er vigtig

Hvis en elev bliver berørt i løbet af undervisningen, er det vigtigt, at du for barnet og de andre elever anerkender barnets reaktion. Du kan f.eks. fortælle barnet og resten af klassen, at det er helt normalt at blive berørt. Vær også opmærksom på, at barnet ikke kommer til at fortælle for meget. Fortæl evt. barnet, at du gerne vil snakke mere sammen med ham eller hende efter undervisningen. Hvis du senere taler med barnet er det vigtigt, at du lytter til barnets historie. Du kan aldrig skade barnet ved at spørge ind og lytte til barnets historie – tværtimod! Du kan evt. hente inspiration i lærervejledningen for den gode samtale samt samtalekortene. Det vigtigste er dog, at du lytter til barnet og signalerer, at det ikke er farligt at tale om. Vær nærværende, lyttende og anerkend barnets tanker og følelser. Det er vigtigt også at være opmærksom på egne grænser. Hvis det bliver nødvendigt, kan du henvise barnet og evt. barnets forældre til anden hjælp. Nederst finder du en række henvisningsmuligheder.

Snak om det

Børns Vilkår har en børnetelefon, hvor børn kan henvende sig anonymt. Børnetelefonen hjælper hvert år rigtig mange børn, der har brug for en voksen at tale med. (Teksten fortsætter under filmen).

 

 

Har en af dine elever brug for hjælp?

Skolens netværk

Som lærer kan du altid benytte skolens eget netværk. F.eks. andre kolleger, skolelederen, akt-lærere, sundhedsplejerske, skolepsykolog.

Tuba

Terapi og rådgivning, brevkasse, chat og ung til ung
www.tuba.dk

De drikker derhjemme

Åben anonym rådgivning tirsdag 14-16
Telefonrådgivning på tlf:. 33172010 (mandag til onsdag 12-18 og torsdag 12-12)
www.dedrikkerderhjemme.dk

Psykiatrifondens netrådgivning for børn og unge

Alle er velkomne til at skrive ind til netrådgivningen. Læs mere om netrådgivningen her.

BørneTelefonen

Ring gratis og anonymt på tlf.: 116 111 (alle hverdage fra kl. 11-23 og i weekenden fra kl. 11-19)

Har du brug for mere viden eller henvisningsmuligheder, så tjek børneportalen

 

Har du som lærer brug for gode råd og vejledning:

Psykiatrifondens Telefonrådgivning 

Tlf.: 3925 2525 (man-fre kl. 11-23, lør-søn kl. 11-19). Læs mere her.

FagTelefonen Børns Vilkår

Tlf.: 35 55 55 58 (tirs kl. 8-10 og tors kl. 14-16)

En af os

www.enafos.dk

Underretningspligt

Hvis du som lærer får mistanke om eller grund til at antage, at barnets udvikling og trivsel er truet, har du altid underretningspligt.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883