Har du tandlægefobi?

Hver 10. dansker er så bange for at gå til tandlægen, at de helt stopper med det. De har en fobisk angst, som typisk skyldes dårlige erfaringer med tandlægebesøg i barndommen.

Tandlægeskræk
Du har helt sikkert flere venner og bekendte, der er bange for at gå til tandlægen.

Helt op til 40 % af befolkningen lider nemlig af en eller anden form for tandlægeskræk, fortæller Rod Moore, der er projektleder i Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk ved Aarhus Universitet.

”Omkring 10 % har angst i en grad, så de helt undgår at gå til tandlægen. Og så begynder problemerne,” siger Rod Moore.

Læs mere: Få ti gode råd mod tandlægeskræk her

Hvorfor er der så mange, der har tandlægeskræk?

”De fleste har haft en dårlig oplevelse i en tidlig alder. Det kræver ikke så meget at opleve noget dårligt hos tandlægen, fordi man nemt kan komme til at føle sig magtesløs, når man ligger der i tandlægestolen. Der er nogle, der får en rigtig dårlig oplevelse. Måske var tandlægen bare lidt træt eller irritabel den dag.”

Rod Moore opdeler folk med tandlægeskræk i to grupper. De 10 procent med fobisk angst, som helt undgår tandlægen, og så den resterende gruppe, som ’bare’ synes, det er slemt og ubehageligt at gå til tandlægen.

”De fleste, som har lidt angst, har typisk haft en slem oplevelse hos tandlægen som voksen. Men de 10 procent, der virkelig har fobisk angst, har haft dårlige oplevelser som børn. Det gælder faktisk 70 %,” fortæller Rod Moore.

Han oplever, at folk med svær tandlægeskræk typisk venter 12-15 år, inden de henvender sig til en tandlæge. Det længste, Rod Moore har oplevet, var en patient, der ikke havde været hos tandlægen i 35 år.

Det største problem ved tandlægeskræk er ikke selve ubehaget eller angsten ved at tage hen til tandlægen.

”Det er flovhedskomplekser, dårlig samvittighed og i visse tilfælde personlighedskomplekser, fordi man er flov over sit tandsæt og ikke kan lide at smile eller at tale med andre mennesker,” siger Rod Moore, der både i sin ph.d. og i sin doktorafhandling har beskæftiget sig med tandlægeskræk.

Tandlægeskræk kan derfor få store sociale konsekvenser.

Læs mere: Sådan fik Sophie bugt med sin tandlægeskræk

Et eksempel var en ung mand på 26 år, der kom til Rod Moore efter at have undgået tandlægen i 10 år. Hans bror skulle giftes og havde forlangt, at manden fik ordnet sine tænder, hvis han skulle med til brylluppet.

”En af motivationerne for ham var, at han kunne opleve sin brors bryllup og opleve, at hans bror bedre kunne lide ham. Han havde også svært ved at møde piger, fordi han havde så dårligt et tandsæt. Han børstede ikke tænder mere, fordi han havde oplevet, at der faldt flager af,” fortæller Rod Moore.

Der var ikke tid til at få fikset det hele inden brylluppet, men Rod Moore fik lavet en bro og nogle midlertidige plastfyldninger, så den unge mand kunne smile til brylluppet.

”Men han havde stadig en hjerne, der sagde, at han ikke skulle vise sine tænder, så vi var nødt til at træne ham i at smile igen,” siger Rod Moore.

Efter brylluppet kom han igen og fik lavet tænderne færdigt.

”Det hjalp meget, og han fik også senere et job. Så det har ændret hans liv, at han kunne smile igen,” fortæller Rod Moore.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden