Danmark går forrest: Transkønnede defineres ikke længere som psykisk syge

Fra nytår betragtes det at være transkønnet ikke som psykisk sygdom i Danmark. Det er et vigtigt signal, mener Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt.

At en mand føler sig som en kvinde, eller at en kvinde føler sig som en mand, udløser ikke længere en diagnose på en psykisk sygdom. Som det første land i verden har Danmark per 1. januar slettet transkønnethed fra listen over psykiske lidelser. Det skriver Ritzaus Bureau.

Menneskelig mangfoldighed er ikke sygdom 

Ændringen er vigtig, mener Psykiatrifondens formand psykiater Anne Lindhardt:

- Menneskelig mangfoldighed er ikke sygdom. Det er et meget vigtigt signal at sende, siger hun.

LGBT Danmark - Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner - og er også godt tilfreds med ændringen: 

- Det fjerner den stigmatisering, der har været af transpersoner i sundhedsvæsenet. Nu er man ikke længere stemplet som psykisk syg. Nu betragtes det, som hvad det er - en variation, siger forperson Søren Laursen. 

DANMARK GÅR SOLO

Samtlige partier bakkede op, da Folketingets sundhedsudvalg i foråret besluttede at fjerne transkønnethed fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme. Det skulle ske ved overgangen til 2017, hvis FN's sundhedsorganisation, WHO, ikke havde nået at gøre det samme inden da. Det nåede WHO ikke, og derfor går Danmark nu solo.

Vigtig symbolværdi 

Transkønnede kvinder og mænd skal imidlertid stadig gennem lange, psykiatriske udredninger, før de kan få hormonbehandlinger eller en kønsskifteoperation.
Og det er et problem, mener Amnesty International. Det har vel at mærke stor symbolværdi, at transkønnede ikke længere stemples som psykisk syge, lyder det fra organisationen. Amnesty tror på, at Danmark med sin ændring kan inspirere andre lande til også at pille gruppen af transkønnede ud af registret med psykiske lidelser.

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883