Hospitalsansatte tør ikke anmelde patienter

Ansatte på psykiatriske hospitaler i Region Hovedstaden er så nervøse for hævnaktioner fra patienter, at de ikke altid tør anmelde vold og trusler. Derfor foreslår fagforbundet FOA, der organiserer en del af de ansatte, at deres medlemmer kan anmelde de voldelige patienter anonymt. Psykiatrifonden mener, at løsningen er at forebygge de optændte situationer ved fx at have tilstrækkeligt personale.

undefined

"Jeg slår dig og din familie ihjel. Alt har konsekvenser, dit svin".

Sådan lyder en konkret trussel til en ansat på det psykiatriske center Skt. Hans i Roskilde.
Og det er langt fra et særtilfælde, at en ansat på et psykiatrisk hospital i Region Hovedstaden modtager en voldsom trussel. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået i et tilsynsbesøg på Bispebjerg Hospital, og tendensen bekræftes af flere ansatte på andre psykiatriske afdelinger og hospitaler i regionen.
DR P4 København har set papirerne, og de viser, at de ansatte er så nervøse for hævnaktioner fra patienterne, at de undlader at anmelde vold og trusler.

FOA foreslår, de ansatte kan anmelde hændelserne uden at patienten får at vide, hvem anmeldelsen kommer fra.

- Borgere bør kende til anmelder

På de psykiatriske afdelinger på Bispebjerg og Gentofte Hospital kan udviklingschef Kristina Schwartz godt genkende problemstillingen. Men hun understreger over for DR, at det også handler om, at de ansatte har forståelse for patienternes sygdom. Hun minder om, at psykiatriske patienter også er borgere i det danske samfund og at de har ret til at vide, hvem der har anmeldt dem.

Forebyggelse kræver personale

Psykiatrifonden mener, at løsningen er at forebygge de optændte situationer ved fx at have tilstrækkeligt personale. Og hvis det går galt, kan det måske være en ide at lade anmeldelsen være kollektiv, dvs. at afdelingen eller overlægen på stedet anmelder episoden, så den ansatte ikke står alene. Det siger psykiatrisk konsulent i Psykiatrifonden Per Vendsborg til DR P4 København.

Læs mere: Alt har konsekvenser, dit svin

Hør interviewet med Per Vendsborg

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883