Hver femte yngre kvinde bliver psykisk belastet af sit arbejde

Der er en sand »stress-epidemi« i gang blandt yngre kvinder på 25-34 år. 30 procent af dem har symptomer på stress, og de er samtidig den gruppe, der oplever deres arbejde som mest psykisk belastende. Det viser en ny rapport ifølge Berlingske.

Hvor stor er din risiko for at få stress? Test dig selv med StressTermometeret

Svar på 5 spørgsmål, der er udviklet af WHO, og få svar på, hvor stor risiko du har for at få stress – baseret på hvordan du trives i hverdagen lige nu.

Flere og flere oplever, at arbejdet er en psykisk belastning, viser en kortlægning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø »Arbejdsmiljø og Helbred 2012-2016«, og det er de yngre kvinder, der oplever at have det mest opslidende arbejdsmiljø. 22 procent af de 25 til 34 årige kvinder belastes således psykisk af deres arbejde, hvor det for den gennemsnitlige lønmodtager uanset køn og alder drejer sig om 17 procent. De yngre kvinder er også de mest stressramte i undersøgelsen, hvor 30 procent af dem svarer, at de har symptomer på stress.Det skriver Berlingske.

- Mænd kan lettere køre på frihjul

At det er de unge kvinder, der føler sig mest belastede, skyldes blandt andet de høje krav, kvinderne stiller til sig selv, mener Psykiatrifondens chefpsykolog Michael Danielsen:
"Når kvinderne er på arbejde tager de alt det andet med sig, de også synes, de skal kunne," siger han til Radioavisen.
Professor i Arbejdsmiljø på Aalborg Universitet Peter Hasle er enig:
»I den aldersgruppe stifter kvinderne familie, og dermed oplever de et øget pres for at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen. Samtidig er de nye på arbejdsmarkedet og skal starte karriere op, så de er ramt af flere samtidige krav. Når mændene i samme aldersgruppe ikke er lige så psykisk belastede af arbejdet, skyldes det formentlig, at det stadigvæk er kvinderne, der har større ansvar for hjem og børn end mændene, som lidt lettere kan køre på frihjul,« siger han.

Det psykiske arbejdsmiljø er blevet forværret på få år

16,9 procent af alle beskæftigede lønmodtagere er så psykisk belastede af deres arbejde, at de falder inden for det særlige »belastningsindeks for psykisk arbejdsmiljø«, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har udarbejdet på baggrund af lønmodtagernes svar på spørgeskemaer, deres symptomer på stress og depression samt udsættelse for mobning og vold på arbejdspladsen. Der er tale om en stigning fra 2012, hvor det til sammenligning var 14,5 procent af lønmodtagerne, der faldt inden for belastningsindekset.

Læs mere på b.dk

 

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883