Nyt studie: Medicin mod depression har lille effekt og store bivirkninger

Der er i bedste fald små positive effekter ved danskernes foretrukne antidepressive medicin, men de overskygges af alvorlige bivirkninger. Det viser en stor, ny undersøgelse ifølge TV2. Psykiater Poul Videbech kalder den "grundig", men siger samtidig, at man ikke må holde op med at tage medicinen uden at tale med sin læge.

Over 250.000 danskere var på SSRI-medicin i 2015, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Det er den mest anvendte behandling til de fleste former for depressioner og angsttilstande. Men pillerne har en meget lille positiv effekt – hvis overhovedet nogen. Til gengæld har de markant øget risiko for alvorlige bivirkninger. Det viser resultaterne af en ny omfattende gennemgang af både dansk og international forskning på området, som er trykt i det internationale tidsskrift BMC Psychiatry.

Man må sige, at med den effekt, vi ser, er der ingen gavnlig effekt af de her SSRI-piller på depressive symptomer. Det er så begrænset, så det kan man simpelthen ikke mærke, siger overlæge hos Copenhagen Trial Unit ved Rigshospitalet, som har lavet gennemgangen, Janus Christian Jakobsen til TV 2.

Nedtrapning kun med lægen tæt på

Forskningsenheden har brugt seks år på for første gang at samle alle de forsøg, der er lavet på området.

De har gennemgået 131 forsøg med næsten 30.000 patienter for at nå frem til konklusionen.

Poul Videbech, der er psykiater og sidder i Psykiatrifondens bestyrelse,  kalder undersøgelsen for ”meget grundigt arbejde", men understreger, at hvis resultatet får mennesker, der tager antidepressiv medicin, til at overveje at holde op med det, skal de gøre det på den rigtige måde:

- Man må ikke bare droppe ud af sin medicin. Man risikerer tilbagefald til depressionen og ubehagelige ophørssymptomer. Nedtrapning eller udtrapning skal altid foregå i samarbejde med ens egen læge eller psykiater, der følger en tæt undervejs.

Undersøgelsen er en metaanalyse af 131 publicerede og upublicerede studier af effekten af SSRI på depression. Forskerne finder en statistisk signifikant effekt af SSRI på depression svarende til ca. 2 point på Hamilton Depression Rating Scale. En klinisk relevant effekt har forskerne dog sat til 3 point på skalaen, og de argumenterer i diskussionen for, at den burde være endnu højere, oppe omkring 8 point.

LÆS MERE

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883