Psykiatere: Nyt it-system er til fare for patienterne

Psykiatrien i Region Hovedstaden har i tre uger forsøgt at advare om store problemer med nyt it-system, men koncerndirektør mener ikke, der er grund til bekymring. Det skriver BT.

Ambulance i høj fart gennem København. Foto: Thomas Voss/Region HovedstadenFoto: Thomas Voss/Region Hovedstaden

Fejl med potentielt livsfarlig medicin og lange ventetider, der kan få selvmordstruede patienter til at gå fra psykiatrisk skadestue. 

Psykiatrien i Region Hovedstaden har haft det nye it-system "Sundhedsplatformen" i en måned, og nu frygter psykiaterne for patientsikkerheden, fortæller overlæge på psykiatrisk center Glostrup og formand for Overlægerådet i Region Hovedstadens Psykiatri, Gitte Ahle til BT.

- Væn jer til det

»Det er os, der skal tage ansvaret for patientsikkerheden i den her periode. Vi har en forpligtelse over for vores patienter, og vi har en pligt til at advisere vores arbejdsgiver Region Hovedstaden, når der er noget, vi finder bekymrende. Det har vi nu gjort,« siger Gitte Ahle, siger hun til avisen.

Psykiaterne indkaldte for tre uger siden ledelsen i Region Hovedstaden til krisemøde, hvor de gjorde opmærksom på en række problemer med det nye system, men fik her at vide, at udfordringerne primært handlede om, at de skulle vænne sig til at arbejde på en ny måde.

Åbent brev til politikerne

I endnu et forsøg på at blive hørt sendte Overlægerådet efterfølgende et brev med sine bekymringer til ledelsen i Region Hovedstadens Psykiatri, men af svaret, som BT har læst, fremgår det heller ikke, hvornår og hvordan problemerne med systemet bliver løst.

Derfor har Overlægerådet nu taget skridtet videre og har sendt et åbent brev til politikerne i regionsrådet.

»Udover alle de alvorlige patientsikkerhedsmæssige problemer, der har åbenbaret sig i Sundhedsplatformen, har vi det specielle problem i psykiatrien, at vi pga. det tilkomne tidspres nu ikke længere synes, vi kan levere et tilfredsstillende arbejde for vores patienter,« lyder det bl.a. i brevet.

Patienters medicin forsvundet

Det er bl. a. medicinudskrivning i systemet, der får psykiaterne til at frygte for patienternes sikkerhed.
»Vi risikerer, at patienterne får dobbelte doser af medicin, og vi har haft episoder, hvor patienternes depotbehandling er blevet nulstillet, så det ser ud som om, de skal have medicin for tidligt, samt hændelser, hvor patienternes medicin er forsvundet helt,« siger Gitte Ahle.

Det nye it-system betyder ifølge Gitte Ahle desuden, at det tager længere tid at indlægge patienter, og det kan få fatale konsekvenser for både patienter og psykiatrien som helhed, fortæller hun.

»Vi kan risikere, at selvmordstruede patienter forlader skadestuen uden at få hjælp, og det samme kan gøre sig gældende for patienter, der er til fare for andre,« siger Gitte Ahle til BT.

 

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883