Psykiatermangel: 113 ubesatte stillinger koster på behandlingen

Der mangler psykiatere over hele landet, viser en ny opgørelse, DR har lavet. 113 ubesatte stillinger, de 50 alene i hovedstadsregionen, går hårdt ud over behandlingen, mener Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt. Det kan bl.a. betyde, at medicin alt for ofte bliver svaret, siger hun. Se i artiklen, hvor mange psykiatere, der mangler i din egen region.

LÆgemangel koster på den psykiatriske behandling, mener Psykiatrifonden.Foto: Colourbox

Om kort tid lukker psykiatrisk afdeling på Holstebro Sygehus, fordi afdelingen ikke har kunnet besætte sine lægestillinger. Og den udvikling præger psykiatrien i hele landet, viser en opgørelse, DR har lavet. På landsplan er 113 psykiaterstillinger ubesat.

Det får store konsekvenser for behandlingen, mener Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt. Hun er selv psykiater og var i mange år centerchef i Region Hovedstaden Psykiatri.

- Behandlingsmulighederne bliver utilstrækkelige, og der mangler især tid til det relationelle. Medicin bliver for ofte svaret, mener hun.

Lange afstande et problem

Færre psykiatere betyder også at patienterne i mange tilfælde skal køre langt for at komme i behandling. Det kan betyde, at patienterne ikke møder op til behandling og at det bliver svært at gennemføre særlige muligheder som fx at arbejde med hele familien, mener Anne Lindhardt.

Der mangler 50 speciallæger alene i hovedstadens psykiatri, og der er ikke udsigt til, at stillingerne bliver besat foreløbig. Bl.a. fordi specialet som psykiater ikke er attraktivt for ret mange lægestuderende. Derfor kan manglen på psykiatere i hovedstadsregionen og i resten af landet fortsætte mange år frem, skriver DR Nyheder.

Dårlig omtale afskrækker

Anne Lindhardt mener, det er svært at tiltrække lægestuderende til specialet i psykiatri, fordi det er et område, som lider hårdt under dårlig omtale:

- Psykiatrien er ikke attraktiv, fordi der hele tiden omtales problemer, dårlige arbejdsforhold, for meget pres, ikke tid til patienterne, vold etc., siger hun.

Læs mere

Lægemangel i psykiatrien

Psykiatri i Holstebro må lukke 

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883