Psykiatrifonden: Gratis online psykologhjælp er et godt tilbud

Mange danskere går rundt med ubehandlet angst og en mindre depression, hvilket er hårdt for den enkelte og en stor samfundsudgift. Regionerne vil nu udbrede internetbaseret psykologbehandling, som når patienter, der ikke bruger de eksisterende tilbud. Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelse. Psykiatrifondens chefpsykolog kalder det et rigtig godt tilbud.

Man formoder, at mange med milde tilfælde af angst eller depression ikke søger behandling, fordi de ikke magter det fysiske fremmøde, ikke kan få behandlingen passet ind i en travl hverdag eller ikke kan betale egenbetalingen på 40 procent til en psykolog. Det koster typisk op mod 400 kroner at have en times samtale med en psykolog, selv med tilskud. De færreste kan opnå tilskud, så derfor koster en times samtale oftest mindst 1000 kr. Det nye tilbud vil ikke koste borgeren noget.

"Der er ingen tvivl om, at tilbuddet vil nå en gruppe, der ellers ikke vil kunne få eller vil opsøge behandling", siger chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen.

Antallet af borgere, der søger behandling for ikke-psykotiske sygdomme, er steget markant. I dag behandles borgere med milde tilfælde af angst og depression normalt ved en praktiserende læge eller ved en privatpraktiserende psykolog, og i 2015 modtog cirka 47.500 borgere offentligt tilskud til behandling for angst eller depression hos en privatpraktiserende psykolog.

Skærmen kan virke motiverende

"Kombinationen af ansigt-til-skærm-til-ansigt kan virke befordrende for motivationen til at træne og gennemføre. Desuden er det virkelig fleksibelt - du kan gennemføre, når det passer dig. Og der er mulighed for at kontakte dem, hvis man oplever noget vanskeligt undervejs", siger Michael Danielsen.

I Region Syddanmark, som har haft online psykologhjælp siden 2014, kan borgere selv anmode om internetbaseret psykologbehandling med et par klik på computeren i stedet for at bede om en henvisning fra egen læge. En rapport fra COWI, Statens Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet i april 2017 viste, at internetbaseret behandling når ud til flere mulige patienter med depression og angst.

Når 1400 patienter

Udrulningen af internetbaseret psykologbehandling til patienter med angst og/eller let til moderat depression skønnes at koste cirka fem millioner kroner årligt og vil kunne nå omkring 1400 patienter om året.

I Region Syddanmark foregår behandlingen i et computerprogram, hvor man skal igennem en række behandlingstrin med tilhørende daglige øvelser, hvor man lærer at arbejde med sine tankemønstre.
Computerprogrammet understøttes af en psykolog, som følger borgeren i ti uger. Forløbet starter med en videosamtale, hvor psykologen vurderer om behandlingsformen egner sig til borgeren.

Læs mere om online psykologhjælp

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883