Psykiatrifonden: Jonatans historie viser en ansvarsfralæggende psykiatri

Jonatan Heide Becker blev udskrevet til gaden. 48 timer senere var han død. Jonatans mor, Linda Heide Ottosen, har valgt at stå frem med sin søns historie. Hun har været vidne til et nedsmeltet system, som hun ser det. Psykiatrifonden er helt enig: "Historien om Jonatan er historien om en opgivende psykiatri, der er imploderet og ikke tænker sig om", siger vores formand Anne Lindhardt.

Han kan hverken mærke sult, træthed eller sin egen krop. Sådan står der i 25-årige Jonatan Heide Beckers journal, fortæller TV2 Østjylland, der blandt andet har lavet en webdokumentar om Jonatan.

"Jonatan løber, indtil hans tånegle falder af, for at holde sin psykose på afstand. Han tager ikke sin medicin. Og få uger før han bliver udskrevet i august 2017, svømmer han så langt ud ved Risskov Strand, at der må ringes 112. Alligevel vælger det psykiatriske hospital i Risskov den 26. august i år at udskrive Jonatan Heide Becker - i mangel af bedre foreslår de ham at tage ud til et buddhistisk center, Gomde, på Helgenæs. Centret er ikke et botilbud, men nærmere et sted, hvor interesserede tager kurser og mødes for at meditere." Det skriver TV2 Østjyllands journalister Jamilla Sophie Alvi og Maria Sveigaard Ødum i deres historie om Jonatan på tv-stationens hjemmeside

Og historien fortsætter:

"Straks efter ankomsten genoptager han sin adfærd med at løbe og svømme i timevis uden at tage vand eller føde i sig. Det ender med at tage livet af ham. Den 28. august 2017, 48 timer efter udskrivelsen, bliver han fundet druknet på en strand på Helgenæs."

Alle melder hus forbi

Historien har vakt intens debat om psykiatrien, og Psykiatrifonden mener, Jonatans død er resultat af en opgivende psykiatri.

"Det viser et system, der er imploderet og ikke tænker sig om", siger formand Anne Lindhardt, der er speciallæge i psykiatri.

Man kan ifølge TV2 Østjylland læse ud af Jonatan Heide Beckers journal, at Aarhus Kommunes Center for Myndighed har været i færd med at finde et botilbud til ham. Men der var ikke et tilbud klar på udskrivningsdatoen.

 

Det viser et system, der er imploderet og ikke tænker sig om

 

Hvorfor man ikke ventede på, at en plads blev ledig, ønsker overlæge Merete Bysted fra det psykiatriske hospital i Risskov ikke at svare TV2 Østjylland på, fordi hun har tavshedspligt.

Overlægen henviser til Jonatans hjemkommune Aarhus Kommune, som hun ikke mener lever op til sine forpligtelser. Og overfor TV2 Østjylland melder kommunen også pas. 

- Urimelig ansvarfralæggelse

Så hvem skulle have hjulpet Jonatan Heide Becker? 

"Det er en utroligt ulykkelig sag. Og at alle melder hus forbi er udtryk for en total ansvarsfralæggelse, som er helt urimelig", siger Anne Lindhardt.

Psykiatrifonden arbejder for, at politikerne på Christiansborg efterfølger Psykiatriplan I fra 2014 med en Psykiatriplan II. Det skal blandt andet resultere i et alvorligt tiltrængt økonomisk løft til psykiatrien, der de senere år har modtaget flere og flere patienter, og i væsentligt bedre samarbejde mellem regioner og kommuner, fx ved udskrivelse.

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883