Psykiatrifonden: Tv-serie om selvmord er dybt bekymrende

Den Netflix-producerede ungdomsserie ”Døde piger lyver ikke” har skabt stor debat på grund af sin fremstilling af selvmord. Serien handler om en ung kvindelig gymnasieelev, der tager sit eget liv og efterlader 13 kassettebånd til de 13 personer, der er skyld i, at hun ikke længere har lyst til at leve. Chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen kritiserer seriens fremstilling af selvmord og giver gode råd til at tale med dine børn om det, der påvirker dem.


undefinedModelfoto: Colourbox

I USA har skoler og forældre råbt vagt i gevær. Og på tværs af hele landet har skoler sendt breve hjem til elevernes forældre, hvori de advarer dem mod, at deres børn ser serien. Herhjemme har serien også skabt debat: Både Livslinjen og Psykiatrifonden har kritiseret seriens fremstilling af selvmord. Samtidigt er den blevet rost af andre for at sætte alvorlige emner - selvmord, voldtægt og mobning - på dagsordenen.

Organisationer advarer om, at ny Netflix-serie viser risikabelt indhold om selvmord

Fra abstrakt tanke til reel mulighed

Chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen understreger i interviewet på P1, at selvmord ALDRIG er en løsning. Omtale af selvmord kan bringe det ind i et ungt, påvirkeligt menneskes løsningsunivers - altså blive bragt fra en meget abstrakt tanke til en reel mulighed.

Vigtigt at få hjælp

"Vi ved fra vores rådgivning, at især unge mennesker kan få de her forbigående tanker om, at "nu kan jeg ikke mere, nu vil jeg ikke mere, så kan de lære det". Hvis sådan en tanke bliver hængende mere end et splitsekund, så skal man tale med nogen og få noget hjælp", siger han blandt andet til DR-programmet P1 Eftermiddag.

 

Hør det her, hvor du også får gode råd til at tale med dine børn om, hvordan serier og andet påvirker dem.

Læs også historien i B.T., hvor Michael Danielsen kalder serien "kritisabel og dybt bekymrende".

Få hjælp og råd i Rådgivningen i Psykiatrifonden, som er gratis og anonym Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883