Rekordmange får medicin under tvang

Til trods for målet om at halvere brugen af tvang over for mennesker med psykisk sygdom, er antallet af tvangsbehandlinger steget, skriver Politiken. De alvorligst syge er endnu engang blevet sorteper, mener Psykiatrifondens formand, psykiater Anne Lindhardt.

undefinedSidste år blev i alt 760 patienter tvangsbehandlet med medicin. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen ifølge Politiken. Tilbage i 2001 var tallet 573, og siden er det steget støt til det nuværende niveau. Andelen af det samlede antal indlagte, som medicineres med tvang, er også steget og lå sidste år på 2,9 procent. Tvangsbehandlingen af en patient kan strække sig fra få dage til flere år, men det typiske niveau er nogle få måneder.

Udviklingen står i kontrast til målet om at halvere brugen af tvang mod psykisk syge inden år 2020, som regeringen og regionerne, der driver de psykiatriske afdelinger, satte sig for tre år siden. De tog afsæt i et gennemsnit på 667 for det årlige antal tvangsmedicinerede patienter i perioden 2011-2013. Siden er tallet altså steget, ikke faldet.

Tegn på stærkt nødlidende psykiatri

"Det viser endnu engang at de alvorligst psykisk syge bliver sorteper og at vi har en psykiatri, som er stærkt nødlidende," siger Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fastslår i en skriftlig kommentar til Politiken, at brugen af tvang skal halveres inden 2020, »og det mål når vi kun, hvis alle regioner prioriterer indsatsen lige højt«. »Personligt er jeg skuffet over, at flere patienter i psykiatrien tvangsmedicineres. Vi ser heldigvis et fald i den længerevarende tvang, men det skal jo ikke bare erstattes af ' medicinske bælter'«, siger ministeren.

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883