Slip Angsten: Kanal 4 og Psykiatrifonden i stort tv-samarbejde

Angst rammer hver femte dansker i løbet af livet. Angst er en usynlig folkesygdom, som få tør tale om, og derfor er der mange, som ikke får kvalificeret hjælp. I stedet lader de angsten sætte begrænsninger i deres liv. Kanal 4 og Psykiatrifonden bryder tavsheden om angsten i fire nye tv-programmer.

Dobbelt så mange kvinder som mænd får stillet en angstdiagnose, hvoraf de hårdest ramte er unge kvinder i alderen 15 og 25 år. Angst er den psykiske lidelse, der koster vores samfund flest penge i tabt produktion – 8,5 mia. kr. årligt, ifølge Sundhedsstyrelsen.

Første skridt er at tale om det, og det kommer vi forhåbentlig til, når Kanal 4 rydder store dele af tv-fladen i uge 5 for at vise tv om angst. Psykiatrifonden har samarbejdet med Kanal 4 om indholdet, og Psykiatrifondens chefpsykolog Michael Danielsen medvirker i programmerne som ekspert.

Kanal 4 og Psykiatrifonden bryder tavsheden om angsten

Carla Bennedbæk på 16 år lever et liv, der er stærkt begrænset af hendes angst. Mød hende i det ene af fire nye tv-programmer, Kanal 4 og Psykiatrifonden samarbejder om.

Foto: Kanal 4

Angst på tv i uge 5

Slip Angsten er en programserie på fire afsnit, der vises fra mandag til torsdag i uge 5 kl. 21.30. Skuespiller Sofie Lassen-Kahlke og journalist Rie Helmer er værterne, der nysgerrigt og undersøgende sætter lys på den usynlige folkesygdom, angst. Deres mission er at finde svaret på, hvad angst er, og hvad det betyder at leve med angst. De møder en række børn, unge og voksne, der er ramt af svær angst på hver deres måde. En angst, der skaber begrænsninger i deres liv og forhindrer dem i fx at tage offentlige transportmidler, at indgå i sociale sammenhænge og endda i at gå i skole eller på arbejde.

FÅ RÅD OG HJÆLP TIL DIN ANGST

I det mentale motionscenter, tænk dig stærk, finder du en række øvelser og konkrete råd, der kan hjælpe dig, hvis du oplever angst, nervøsitet, uro, frygt eller bekymringer. Prøv øvelserne her og se, hvad der virker bedst for dig – find ud af mere på tænkdigstærk.dk.

Du kan også få rådgivning, mere viden og komme tættere på personerne, vi møder i tv-programmerne, på Slip Angsten.

Rådgivningen

Hvis du har brug for nogen at tale med, kan man ringe til Psykiatrifondens gratis, anonyme rådgivning på 39 25 25 25 – eller gå ind på ring-chat-skriv.dk, hvor man også finder muligheder for at chatte eller skrive en mail til en af de 80 tilknyttede rådgivere. Rådgiverne har relevant faglig baggrund.

Kvælertag på livet

- Alt for mange lever et liv, der er begrænset af angst. Og alt for mange tier stille om angsten, måske fordi det føles skamfuldt i vores præstationssamfund ikke at kunne leve op til normer og krav. Men med kvalificeret hjælp kan rigtig mange komme ud af det kvælertag, angsten tager på deres liv. Og det første og vigtigste skridt er at tale om det. Det håber vi, programmerne får sat i gang, siger chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen.

Bekymringerne tager magten

I løbet af programmerne møder vi Nova på 12 år, som har generaliseret angst og er bekymret for næsten alt, Carla på 15 år, der kæmper med generaliseret angst, Nathalie på 28 år, som lider voldsomt af agorafobi, som er frygten for store pladser, og Line på 45 år, der siden hun var helt ung har været udfordret af panikangst, hvor hun i bestemte situationer får voldsomme panikanfald. Vi følger dem alle, når de sammen med en psykolog vil forsøge at se angsten i øjnene og blive angsten kvit.

Indsats med kæmpe gevinst

- Jo tidligere behandling, jo større er chancen for at slippe af med angsten. Derfor er vi rigtig glade for dette samarbejde med Kanal 4. For som man kan se i Slip Angsten-programmerne, kræver det hjælp og støtte at gå i behandling, men gevinsten er kæmpestor. Man kan leve det liv, man gerne vil leve – gøre det, der gør en glad og som man synes er vigtigt. Psykiatrifonden håber virkelig, at programmerne er med til at give mange flere modet til at tage fat om angsten og slippe den, siger chefpsykolog Michael Danielsen.

Slip Angsten – sig det højt

Angst kan ramme alle – også kendte og offentlige personer. I uge 5, hvor Kanal 4 sender programmerne "Slip Angsten", sender kanalen også ”Slip Angsten – sig det højt”. Det er en programserie på fire afsnit, hvor vi møder en række kendte, der fortæller deres personlige historie om at leve med angst.

- Angst er en folkesygdom, der har store konsekvenser både for den enkelte, for de pårørende og for samfundet. Derfor vil vi sammen med Psykiatrifonden gøre, hvad vi kan, for at aftabuisere det at have angst. Vores angst-uge på Kanal 4 byder på stærke historier og meget personlige programmer, hvor vi møder en række modige mennesker, der fortæller om deres angstlidelse, blandt andre 15-årige Carla, Nanna Lüders, Dennis Knudsen og Mascha Vang. Første skridt er at tale om det, og vi håber, at deres stemmer vil hjælpe andre med at finde modet til at sige det højt, siger kanalchef Anne Garlichs fra Kanal 4. 

'Slip Angsten – sig det højt' bliver sendt kl. 21.00 og 'Slip Angsten' kl. 21.30 mandag til og med torsdag i uge 5.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883