Ulideligt juleræs, sårbarhed og angsten for at blive afvist: Det rådgiver Psykiatrifonden om i julen

Følelsen af, at alle andre er en del af det store fællesskab, og man selv er udenfor. Bekymringen for, om de voksne børn kommer til jul og ikke turde spørge dem af frygt for en afvisning. Ikke at kunne magte juleræset. Det er noget af det, Psykiatrifondens rådgivere taler med folk om i den gratis, anonyme rådgivning i og omkring julen.

"Det er svært for mange at rumme og magte juleræset, især hvis de har en psykisk sygdom eller sårbarhed. Måske kan man ikke holde tanken ud om en juleaften med for mange mennesker og krav, man skal leve op til. I den situation er der mange, som vælger familiejulen fra og er alene. Uden egentlig at have lyst til det," fortæller leder af Psykiatrifondens rådgivning Liza Johnson.

"I de tilfælde forsøger vores rådgivere at hjælpe vedkommende med at lægge en plan sammen med de mennesker, de skal være sammen med i julen. Kan der være et rum tilgængeligt, den sårbare kan trække sig tilbage til, hvis det bliver for meget? Kan man måske være med til julemiddagen og så gå hjem bagefter? Eller kan man aftale, at man ikke bliver flere end fire juleaften, hvis det kan være en hjælp? Man kan komme meget langt, hvis man får talt om de ting i familien i god tid," siger hun. 

Liza Johnson

Leder af Psykiatrifondens rådgivning.

Foto: Psykiatrifonden

Behov for afklaring

Psykiatrifonden er en af de mange organisationer, som har en gratis og anonym rådgivning, der er åben i julen. Og allerede før jul begynder flere samtaler at handle om frygten for afvisning og isolation.

"Vi har fx en del samtaler med mennesker, der ønsker sig, at deres voksne børn kommer og holder jul hos dem, men de tør ikke afkræve børnene et klart svar af frygt for at blive afvist. Det kan gøre rigtig ondt, og vi prøver at hjælpe dem til at få afklaring på en god måde," fortæller Liza Johnson.

Pårørende orker ikke mere 

Et er de mennesker, der har en psykisk sygdom, en krise eller en sårbarhed. Noget andet er deres pårørende, som julen også kan være svær for. 

"Mange orker næsten ikke mere. Det kan være belastende altid at skulle rumme den syge eller sårbare, der måske er trist eller modløs, eller måske skal der hele tiden tages særlige hensyn, og det bliver man forståeligt træt af. Der råder vi de pårørende til at tanke energien op. Det er helt ok for en pårørende at sige nej eller at gøre nogle ting for sig selv, der gør en glad - ellers bliver man drænet," fortæller Liza Johnson.

Ventil for det, der skal siges

Og så er der dem, der har en psykisk sygdom eller sårbarhed og ved, at de måske kan være krævende selskab for familien.

 

Det er svært for mange at rumme og magte juleræset, især hvis de har en psykisk sygdom eller sårbarhed

 

De ringer og læsser af inden jul, så de bedre kan komme igennem den, fortæller Liza Johnson:

"I dag talte vores rådgivere fx med en kvinde, der har tilbagevendende depressioner og lever et liv, der er meget præget af de negative tanker, der følger med. Hun ringede til os for at læsse af, dvs. for at fortælle alt det, der rumsterer i hendes hoved lige nu, så familien ikke skal høre på det i julen. Hun ved, familien synes, hun kører i ring og er blevet træt af den samme snak, men kvinden har jo alligevel behov for at få det sagt - det gør hun så til vores rådgivere i stedet, så den funktion har vi også. En slags ventil," siger Liza Johnson.

Hun tager selv telefoner i Rådgivningen i Psykiatrifonden juleaften.

Åbningstider i julen 

I julen er telefon og brevkasse åbne hver dag fra 10 til 18, chat fra 14-18 den 25. og 27. december. Læs mere på Psykiatrifondens rådgivningssite, hvor man også kan læse spørgsmål til og svar fra rådgivningen, som man måske selv kan blive klogere af.

www.ring-chat-skriv.dk er indgangen til al Psykiatrifondens rådgivning - eller telefon 39252525. Hvis der er lukket eller længe at vente, er der flere veje til hjælp.

Psykiatrifondens rådgivning modtager cirka 10.000 opkald om året og en lang række brevkassespørgsmål-svar og chatsessioner. Chat er det nyeste redskab i rækken og er en stor succes, især i kontakten med unge. 

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883