1 ud af 25 har forsøgt at tage sit eget liv

Psykiatrifonden har sammen med analyseinstituttet Megafon undersøgt, hvor mange herhjemme, der har haft selvmordstanker eller har forsøgt at tage deres eget liv og hvorfor. Resultaterne viser bl.a., at 1 ud af 25 har forsøgt at tage sit eget liv. Og flere end halvdelen af os kender eller har kendt et menneske med selvmordstanker. Nu skal forebyggelsen prioriteres for alvor, mener Psykiatrifonden, der samarbejder med DR om et stort tema om selvmord.

undefinedPsykiatrifonden har sammen med analyseinstituttet Megafon undersøgt, hvor mange herhjemme, der har haft selvmordstanker eller har forsøgt at tage deres eget liv og hvorfor. Vi har spurgt, hvor mange, der kender nogen, som har forsøgt at tage deres eget liv eller som har begået selvmord. Vi har også spurgt, hvordan de handlede eller ville handle, hvis de en dag stod over for et menneske, der havde selvmordstanker.

Hver anden kender en

Resultaterne viser, at flere end halvdelen af os kender eller har kendt et menneske med selvmordstanker. Selvmord er noget, vi aldrig glemmer, og et selvmord rammer dybt og bredt i en familie, i en vennekreds, i en klasse, på en arbejdsplads. Seks mennesker bliver i gennemsnit hårdt ramt af et menneskes selvmord, viser tal fra Center for Selvmordsforskning.

”Kendte ham fra mit studie, og pludselig havde han taget livet af sig selv. Kun hans familie og nærmeste kendte til situationen, tror jeg. Derudover kender jeg ingen andre med selvmordstanker – tror jeg …,” skriver en af de 1197 adspurgte i en kommentar i undersøgelsen.

Tre gange så mange som …

Hver dag tager et eller to mennesker i Danmark deres eget liv. Det er 600 mennesker hvert år. 600 liv. Tre gange så mange som antallet af trafikdræbte.

I 2017 mistede 183 mennesker livet i trafikken. I mange år var antallet langt over det dobbelte, men takket være stærk forebyggelse, forskning og udvikling inden for trafiksikkerhed og økonomisk og samfundsmæssig prioritering er antallet nu for alvor på vej ned.

Vi kan og skal gøre det samme med antallet af selvmord og selvmordsforsøg, mener vi i Psykiatrifonden.

Intens indsats og prioritering

Berøringsangst, tabu og mangel på viden er de største forhindringer for at bringe antallet af selvmord og selvmordsforsøg drastisk ned. Derfor vil vi i Psykiatrifonden intensivere vores indsats for at formidle viden om psykisk sygdom og sårbarhed, selvmordsforebyggelse og adgang til hjælp og rådgivning. Og vi vil arbejde politisk på alle planer som organisation og i alliancer og partnerskaber med andre organisationer og offentlige instanser for at styrke den politiske og økonomiske prioritering, der kan forebygge selvmord og selvmordsforsøg.

Vi kan og skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå selvmord. Blandt andet derfor er Psykiatrifonden gået sammen med DR og en række andre organisationer, der ønsker at forebygge selvmord. I disse uger kan du se en række tv-programmer, læse artikler og debatindlæg om selvmordsforebyggelse. Du finder selvfølgelig også råd og hjælp til mennesker med selvmordstanker. Læs mere på 600 liv.

600 selvmord = 600 liv.

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883