Børn med forældre med psykisk sygdom kæmper alene

Kun halvdelen af kommunerne har børnegrupper eller andre tilbud til børn, som har en forælder med psykisk sygdom. En kortlægning fra Psykiatrifonden viser, at under halvdelen af landets 98 kommuner har børnegrupper, familieforløb eller andre tilbud, der støtter børn og unge i alderen fra 5 til 25 år med en psykisk syg forælder. Og det efterlader alt for mange alene i en hverdag med bekymringer og ensomhed, siger psykiater og formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt til Ritzaus Bureau.

Roselils far kunne gå op og ned ad gulvet i timevis, mens han talte med sig selv. Andre dage var hans hoved fyldt af fremmedes stemmer, og så var der heller ikke plads til Roselil.

- Jeg forstod ikke, at min far var syg. Jeg syntes bare, at han opførte sig mærkeligt, siger hun til Ritzaus Bureau.

I dag ved hun, at hendes far havde skizofreni. Han lever ikke længere, og Roselil er voksen, men engang delte hun skæbne med de omkring 310.000 børn i Danmark, der vokser op i familier med en psykisk syg mor eller far (Tal opdateret januar 2019).

Illustration: Rasmus Juul

Børn overladt til sig selv

En kortlægning fra Psykiatrifonden viser, at under halvdelen af landets 98 kommuner har børnegrupper, familieforløb eller andre tilbud, der støtter børn og unge i alderen fra 5 til 25 år med en psykisk syg forælder. 

Det efterlader alt for mange alene i en hverdag med bekymringer og ensomhed, siger psykiater og formand for Psykiatrifonden Anne Lindhardt til Ritzaus Bureau.

- I kommuner uden et tilbud er børnene overladt til sig selv. De vokser op i hjem med en stemning præget af, at det vigtigste er, at mor og far har det godt.

Forhøjet risiko for psykisk sygdom

Nogle bliver ensomme, og i værste fald risikerer børnene som voksne selv at få en psykisk sygdom, siger Anne Lindhardt. 

Esbjerg er blandt de kommuner, som ikke har noget tilbud. Men det vil byrådsmedlem Anne Marie Geisler (R) ifølge Ritzaus Bureau lave om på. Hun vil efter sommerferien stille forslag om, at der på næste års kommunebudget afsættes penge til, at der på alle folkeskoler oprettes samtalegrupper.

Læs historien på bt.dk

Klik på billedet og se, om din kommune har tilbud til børn, der har en far eller mor med psykisk sygdom. 

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883