05.APR.2018

Gymnasieelever: Topkarakterer er nødvendige for et godt liv

Gymnasieelever og andre unge, der er i gang med en uddannelse, er på konstant jagt efter høje karakterer. Hver dag føler de et pres for at være en succes fagligt. Det viser en ny undersøgelse blandt 1.500 unge, som Psykiatrifonden står bag, skriver Gymnasieskolen.dk.

Foto: ColourboxEksamenstiden nærmer sig, og mange gymnasieelever føler, at topkarakterer er nødvendige, hvis man vil have et godt, viser en undersøgelse fra Psykiatrifonden. Foto: Colourbox 

I undersøgelsen siger 41 procent af de unge, at de kun er tilfredse med deres præstationer, hvis de får 10 eller 12, og 42 procent mener, at topkarakterer er nødvendigt for at få et godt liv.

Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier, nikker genkendende til det billede, undersøgelsen tegner.

”Eleverne er meget fokuserede på karakterer, og de har brug for hjælp til at skrue ned for præstationspresset,” siger hun.

Ud af de 1.500 unge i undersøgelsen er knap 400 i gang med en gymnasial uddannelse.

Gode venner afdramatiserer

Ifølge ungdomsforsker Jens Christian Nielsen fra Aarhus Universitet oplever mange unge i dag, at de skal præstere i alle de arenaer, hvor de færdes. De skal både score gode karakterer, se godt ud, dyrke motion, gå til de rigtige fester og fremstå rigtigt på de sociale medier.

”Når jeg taler med unge på ungdomsuddannelserne, er det meget tydeligt, at de har et stort fokus på, hvordan de fremstår overfor omverdenen. De føler nærmest, at de konstant er til jobsamtale,” siger Jens Christian Nielsen til Gymmnasieskolen.dk.

Unge med gode sociale relationer har de bedste muligheder for at håndtere presset, forklarer han.

”Det hjælper at have gode venner, man kan snakke med. Det kan være med til at afdramatisere og afindividualisere krav og pres.”

Brug for opgør med myter om adgangskrav

Tallene fra Psykiatrifonden viser også, at 62 procent er bekymrede for, om de kommer ind på den uddannelse, de ønsker, eller får det job, de gerne vil have. Og 40 procent mener kun, de er gode nok, hvis netop de ting lykkes.

Ifølge Birgitte Vedersø er der mange myter forbundet med adgangskravene til de videregående uddannelser. Dem skal der også gøres op med, hvis elevernes konstante jagt på høje karakterer skal mindskes, fastslår hun.

Faktisk er det kun syv procent af studiepladserne, der har en adgangskvotient over 9. Halvdelen af de studerende optages på uddannelsespladser helt uden adgangskvotient, og med 7 i snit klarer man karakterkravet til 80 procent af alle uddannelsespladser, påpeger rektorformanden.

”Det er mange elever ikke klar over. Det skal både vi og vejlederne fra Studievalg blive bedre til at informere om,” siger Birgitte Vedersø.

Læs hele artiklen på Gymnasieskolen.dk

 

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883