Patientforeninger: Fælles skadestue for somatik og psykiatri er en dårlig ide

Et af formålene med fælles skadestuer for psykiatri og somatik er at reducere overdødeligheden blandt psykisk syge. Men en sammenlægning vil skabe flere problemer, end den vil løse, lyder advarslerne fra bl.a. Psykiatrifonden. Det skriver Jyllands-Posten.

I dag er det en ganske almindelig skadestue beregnet til folk med forstuvede fødder, ondt i maven og akut mellemørebetændelse. Men om få måneder rykker endnu en patientgruppe ind i bygningen, når Psykiatrisk Hospital i Risskov i november flytter til det nybyggede supersygehus, og den psykiatriske modtagelse lægges sammen med den somatiske skadestue. 

Ifølge patientforeningen Danske Patienter er det uhensigtsmæssigt at blande de to patientgrupper, og det kan ende med at blive meget intimiderende for de somatiske skadestuepatienter, mener foreningen. 

»Når psykiatriske patienter henvender sig på skadestuen, er de jo ofte mentalt ude af balance og kan f. eks. være meget kede af det, vrede eller hallucinerende. Det kan skabe nogle situationer, der er både ubehagelige og uhyggelige - også for de andre patienter,« siger vicedirektøren i Danske Patienter, Annette Wandel til Jyllands-Posten.

Opdeling en lettelse

Værst bliver det dog ifølge både Danske Patienter, Psykiatrifonden og Dansk Psykiatrisk Selskab for de psykiatriske patienter.

Merete Nordentoft, der er bestyrelsesmedlem i Psykiatrifonden og overlæge ved Psykiatrisk Center København, har selv erfaring med at arbejde på en akutmodtagelse, der skulle rumme både fysiske og psykiske sygdomme. I 1980' erne havde man på Gentofte Sygehus en samlet skadestue, og ifølge Merete Nordentoft var det en kæmpe lettelse, da man i stedet for fik etableret en separat psykiatrisk modtagelse.

Reportage: Ind ad samme dør i Aabenraa

I Aabenraa har man ligestillet somatiske og psykiatriske patienter i akutmodtagelsen siden 2015. Det giver mindre stigmatisering af psykisk sygdom, bedre behandling og mindsker risikoen for, at man ikke opdager fysiske sygdomme hos psykiatriske patienter. Det mener både læger og psykiatere. Men ligestillingen er ikke uden problemer.

Læs mere her >>>

Risikerer uværdige situationer

»Jeg kan huske, at jeg engang skulle tale med en pige, der havde forsøgt at sætte ild til sig selv, og det blev nødt til at foregå et sted, hvor der samtidig kørte sengepatienter og folk med dropstativer forbi, og hvor stressniveauet var meget højt. Det var helt uholdbart, og vi har i årevis kritiseret, at samtaler med folk, der f. eks. har forsøgt at begå selvmord, skal foregå på en medicinsk gang. Jeg forstår ikke, at man nu vender tilbage til de forhold,« siger hun til Jyllands-Posten.

Merete Nordentoft påpeger desuden, at psykiatriske patienter risikerer at ende i uværdige situationer, når der ikke er mulighed for at skærme dem ordentligt, fordi de ofte agerer på en måde, de ikke ville gøre under normale omstændigheder.


Læs hele artiklen (Låst mod betaling)

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883