Stor ros til forfatter Peter Øvig for at fortælle åbent om elektrochok

Forfatteren bag bl.a. bøgerne om Blekingegadebanden, Peter Øvig, fortæller nu om sin indlæggelse på Rigshospitalet, hvor han fik elektrochokbehandling i forbindelse med en svær depression. Psykiatrifonden roser hans åbenhed, der i formand Anne Lindhardts øjne er det, der skal til. - Fakta forandrer sjældent fordomme, men det gør historier, siger hun til TV2.

Mange forbinder elektrochokbehandling med film som Gøgereden og ser noget helt rædselsfuldt for sig. Sådan foregår det ikke - det er helt stille og fredeligt. Og  ECT-behandling, som det også hedder, kan være en afgørende hjælp for mennesker med svær depression. 

På sin facebookprofil afslørede forfatteren Peter Øvig søndag aften, hvordan han i længere tid havde været ramt af svær depression og måtte indlægges på Rigshospitalets psykiatriske afsnit. Først på den lukkede afdeling og siden den åbne.

- Overlægen anbefalede ECT-behandling, bedre kendt som ’elektrochok’, som jo ikke har det bedste ry, men jeg indvilgede, ikke blot nølende, men faktisk temmelig rædselsslagen, skriver Peter Øvig Knudsen i opslaget.

Den 56-årige forfatters fordomme blev dog manet i jorden sammen med den mørkeste del af depressionen. Efter blot to uger mærkede han nemlig en ”nærmest mirakuløs” effekt, som han selv beskriver det.

- Modigt og gavmildt

Fra en tidligere patient, som også har fået elektrochokbehandling, Nanna Balslev, lyder der stor ros til Peter Øvig Knudsen for hans åbenhed omkring depression og elektrochok.

Blandt andet kalder hun i Go’ aften Danmark’ forfatterens opslag for både ”modigt” og ”gavmildt”.

- Det kan betyde, at de folk, der er i samme situation, som han har været i – altså er meget deprimerede – kan tænke: ”Ok, så er der er håb, og så kan det også være, jeg bliver rask”, siger hun til TV2.

Behandling med slående virkning

Også hos Psykiatrifonden roser formand Anne Lindhardt Peter Øvig Knudsen for hans ærlighed.

- Fakta forandrer sjældent fordomme, men det gør historier, siger hun.

- Derfor er vi i fonden meget glade for, at Peter Øvig går ud og fortæller sin historie. For det afmystificerer behandlingen, som for mange virkelig har en slående virkning.

Hjælp i de sværeste tilfælde

Trods den positive virkning er behandlingen dog kostbar og kan have negative bivirkninger på især hukommelsen, som i sjældne tilfælde varer ved.

Af samme grund understreger Anne Lindhardt, som også er tidligere chef for Psykiatrisk Center på Rigshospitalet og Psykiatrisk Center Bispebjerg, at der skal særlig svær depression til for at udløse behandling med elektrochok.

Ligeledes fremhæver hun, at der i Danmark er tydelige retningslinjer for, hvornår behandlingen må bruges. For eksempel i livstruende tilfælde, hvor kort behandlingstid er essentiel, og hvor medicinsk behandling ikke kan følge med.

Læs mere om ECT-behandling: Sådan virker ECT 

Vil du modtage Psykiatrifondens nyhedsbrev?

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883