Christina har indbygget dieselmotor: Svømmer 100 km for at bryde tabuer ned

Christina Hedegård har mennesker tæt på sig, som ikke vil tale om deres psykiske sygdom. De frygter at andres fordomme og vurderinger vil begrænse deres muligheder. Nu gør Christina noget ret ekstremt for at skabe opmærksomhed om tabu om psykisk sygdom: Som den første dansker nogensinde vil hun svømme tværs over Kattegat fra Asaa i Nordjylland til Hönö ved Göteborg. Psykiatrifonden er med i kølvandet.

Duften af fiskefrikadeller forsøger at overdøve den friske havluft direkte fra Ringkøbing Fjord. Med stort held. Fiskehuset sætter rammen for vores møde med en usædvanlig kvinde. Her på havnen i Ringkøbing fortæller hun om sit projekt: At svømme tværs over Kattegat fra Nordjylland til Sverige. Turen er på godt 100 km, og hun regner med at svømme i to dage uden søvn. Det lyder umiddelbart som halsløs gerning. Men den er planlagt og udtænkt af en stædig og stålsat kvinde, som efter eget udsagn har en indbygget dieselmotor i sig, så vi er ikke i tvivl om, at det nok skal lykkes.

Følg Christina og turen fra Danmark til Sverige på Facebook

Doner til Christina og støt ÅBENHED OM PSYKISK SÅRBARHed på Betternow

At hun gør det for en god sag, gør ikke historien ringere: Al opmærksomhed og alle indsamlede midler i forbindelse med svømmeturen skal gå til Psykiatrifonden og til at nedbryde tabuer om psykisk sygdom.

Følg med og støt indsatsen mod tabu

Christina Hedegårds 100 km svømmetur over Kattegat begynder en fredag morgen kl. 5, enten i den første eller anden weekend i august 2018.

Alle vejrguder- og strømguder er taget i ed for at få det til at lykkes.

Var ved at drukne

Christina Hedegård er 43 år. Hun arbejder som træningsvejleder og konsulent i Forsvaret. Da hun i 1999 iførte sig ’Dronningens klæder’, blev hun straks udtaget til landsholdet i militær femkamp. Det er en højt estimeret paradedisciplin, som omfatter geværskydning, forhindringsbaneløb, håndgranatkast, terrænløb og forhindringssvømning.

"Jeg var ret god til at kaste med håndgranater og til at skyde. Men jeg kunne ikke svømme. Jeg svømmede hundesvømning, og på de første 25 meter, troede jeg, at jeg skulle drukne, siger kvinden, som nu har besluttet sig for at svømme 100 km."

Den historie tager vi som bevis for, at vi har at gøre med en stædig kvinde. Hun piskede baner i svømmehallen af, og snart blev hun grebet af det. Så meget, at hun begyndte at svømme langt. Som i rigtig langt. Nu var svømmehallen med dens mange vendinger, hvor man hele tiden får afbrudt sin svømmerytme, ikke nok.

Det kommer til at gøre ondt

Det er det åbne vand, de lange seje træk, der driver hende. Og det førte hende først til La Santa Sport, senere til fem kilometer i Gudenåen og to kilometer rundt om Christiansborg. Samt ikke mindst hundredvis af ture i Ringkøbing Fjord, som ligger lige der som en oplagt træningsbane, bogstaveligt talt lige for næsen af hende.

 

Jeg ved, at det kommer til at gøre ondt. Men det arbejder jeg med mentalt, og jeg accepterer vilkårene

 

I de følgende år blev det nærmest en besættelse at rykke grænserne for det mulige. Venø Rundt med depoter langs ruten og det foreløbige højdepunkt den 21. august 2016 fra Gniben på Sjællands Odde til Grenå i Jylland. En tur på 38 km, som Christina var 12 timer om at tilbagelægge. Hvis hun ellers havde kunnet få armene op over hovedet dagen efter, ville hun have gjort det. Men de var for ømme.

Hun følte sig godt brugt, men kunne også godt have fortsat. Derfor er hun heller ikke bange for næste mål, de 100 km over Kattegat.

"Jeg ved, at det kommer til at gøre ondt. Men det arbejder jeg med mentalt, og jeg accepterer vilkårene. Det er, når jeg når ud til den yderste mentale yderpunkter, at jeg mærker, at jeg lever," siger hun.

Stærke kvinder flyttede grænser

Derude, ved yderpunkterne, er der andre kvinder, der har været. Og de har givet idéen og inspirationen til Christina Hedegård. Hun nævner blandt andre svømmefænomenerne Ragnhild Hveger og Jenny Kammersgaard, som i 1937 svømmede den selv samme rute fra Gniben til Grenå.

"De var de første, og de flyttede hele tiden grænser, og det vil jeg også. Jeg vil også være med til at skrive historie," siger Christina.

Og tilføjer, at det ikke er et kvindesagsprojekt. Det er først og fremmest et projekt, som skal ud over rampen i medierne og skabe bevågenhed om det faktum, at rigtig mange lider af psykisk sygdom.

"Jeg har set, hvad sindslidelser gør ved folk, og at andres berøringsangst gør sygdommen endnu mere svær at tale om. Jeg har nogle meget tæt på mig, som ikke vil tale om deres sygdom, fordi de er bange for at blive begrænset i deres muligheder," mener Christina Hedegård.

Hun håber, at hendes initiativ vil samle mange penge ind, som Psykiatrifonden kan bruge til arbejdet med at fortælle historier, som kan nedbryde tabuerne.

Fra vandskræk til ironman

Christina Hedegård nævner som eksempel den traumatiserede soldat, som hjemvendt fra en udstationering lider af PTSD (post-traumatisk belastningsreaktion). Hun har trænet med ham i fire år nu. Da de startede, led han også af vandskræk. Træner og elev stod i vand til livet og trænede vejrtrækningsøvelser. Nu har han gennemført en halv ironman og svømmet 1900 meter på åbent vand.

"Det har været med til at give ham mod på livet. Han er trådt ud i ukendt farvand, og det kræver mange ressourcer, siger Christina, som selv bruger svømningen til at koble af og ’få tingene ned i de rigtige kasser", som hun siger.

På den måde hænger tingene rigtig godt sammen. Svømmeturen skaber opmærksomhed om psykisk sygdom. Og svømning kan hjælpe mennesker, som lider af psykisk sygdom.

Følg Christina og turen fra Danmark til Sverige på Facebook

Doner til Christina og støt ÅBENHED OM PSYKISK SÅRBARHed på Betternow

 

Tekst: Søren Bloch, freelancejournalist

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883