Traumatiske oplevelser

En traumatisk oplevelse eller begivenhed er en hvilken som helst hændelse, som opleves som traumatisk af den involverede person.

undefinedOplevelser, der almindeligvis er traumatiske, er ulykker, overgreb (heriblandt psykiske og seksuelle overgreb, røveri og vold i familien) og det at se noget frygteligt ske. Massetraumatiske begivenheder inkluderer terrorangreb, massenedskydning, krig samt alvorlige vejrforhold (orkan, tsunami og skovbrand).

Psykisk førstehjælp gives ikke altid lige efter den traumatiske begivenhed. Der findes fx traumer, som ikke knytter sig til enkeltstående begivenheder. Det kan være:

  • Gentagne traumatiske oplevelser, fx seksuelt, fysisk eller psykisk misbrug, tortur samt mobning i skolen eller på arbejdspladsen. 

  • Minder (flashbacks) om en traumatisk begivenhed, der pludseligt eller uventet tilbage, flere uger, måneder eller endda år efter begivenheden. 


Man skal være opmærksom på, at folk kan reagere meget forskelligt på traumatiske begivenheder:

  • En person kan opleve en begivenhed som traumatisk, mens en anden person ikke gør det.

  • Bestemte typer af traumer kan påvirke nogle mennesker mere end andre.

  • Tidligere traumer kan gøre nogle mennesker mere modtagelige over for senere traumatiske begivenheder, mens andre som det resultat af de tidligere traumer bliver mere robuste.

 

Gå tilbage til oversigten over sygdomme og kriser

PSYKIATRIFONDEN
Hejrevej 43
2400 København NV
Tlf. reception: 3929 3909
Rådgivningen: 3925 2525
CVR 1917 4883
Hendes Kongelige Højhed
Kronprinsesse Mary er protektor
for Psykiatrifonden