Christina, 37 år

ChristinaHvornår startede du i medicinsk behandling – og hvorfor?

Jeg startede første gang i medicinsk behandling i januar 2012 efter en indlæggelse på Glostrup psykiatriske afdeling. Der blev jeg sat på antidepressiv medicin og sovepiller og så sendt videre til udredelse for ADHD. Jeg er ekstrem impulsstyret. Jeg fik diagnosen ADHD i juni 2012 og fik Ritalin. Jeg var sikker på, at mit liv nok skulle bedre, nu hvor jeg havde fået at vide, hvad jeg fejlede, men mit liv var stadig meget ustabilt. I maj/juni 2013 blev jeg så igen indlagt på Glostrup psykiatrisk afdeling og fik derefter diagnosen bipolar, som er den, der styrer mit liv mest.

 

Hvilke overvejelser havde du i forbindelse med at starte med medicinen?

Efter jeg fik diagnosen bipolar fik jeg også en ny medicin, der skulle afhjælpe mine symptomer. Jeg frygtede alverdens bivirkninger. Jeg havde læst i en gruppe på facebook, hvor mange skriver om deres bivirkninger. Jeg må sige, at jeg har været heldig. Jeg havde den første måned lidt ondt i maven og kvalme, men det forsvandt, og jeg har intet mærket til det siden. Fordelen ved medicinen er jo, at jeg ligger stabilt humørmæssigt. Jeg er ikke manisk på samme måde mere, og den depressive del er også forsvundet til en hvis grad selvfølgelig. Jeg kan stadig gå i panik, hvis ting ændrer sig fra det ene øjeblik til det andet. Jeg skal helst vide tingene på forhånd.

 

Hvilke tanker gør du dig om at trappe ud af medicinen?

Jeg har overvejet, om jeg skal trappe ud af min medicin, men jeg ved ikke, om jeg tør. Jeg har jo en fantastisk støtte i min kæreste og hans familie, men jeg har ikke lyst til at min sygdom skal bryde ud på samme måde igen. Jeg får dog ikke Ritalin længere.

 

Har du erfaring med psykoterapi eventuelt som supplement til medicinen?

Jeg har på intet tidspunkt fået tilbudt psykoterapi eller nogen andre former for hjælp. Jeg har set min psykiater 2 gange på 1 år, har ikke fået taget blodprøver eller nogen andre former for undersøgelser. Jeg dyrker lidt motion i form af løbe og cykle, men jeg går tit i stå og holder pauser, fordi jeg ikke lige kan overskue det. Min kost er den samme, men min søvn er blevet betydelig bedre. Min kæreste hjælper mig med at holde struktur på hele min dag. Desuden sørger jeg også for, at jeg kommer ud og går tur, hvor jeg kan tænke lidt over tingene og snakke en masse med min kæreste om mit liv, og hvordan jeg føler, at tingene er blevet anderledes, efter jeg har mødt ham. Jeg kan dog stadig have svært ved at falde i søvn, men går i seng på samme tid hver dag og står op på samme tid hver morgen, men kan dog nogen gange have brug for en lille power nap i løbet af dagen. Jeg har også fundet ud af at det hjælper mig at skrive dagbog hvor jeg kan komme af med min frustrationer og skrive alle mine tanker ned. Det giver plads i mit hovedet bagefter.

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883