Jeg har accepteret medicinen

Alvorlig psykisk sygdom i Heidi Pedersens familie har haft betydning for hendes holdning til at spise medicin for sin egen depression.

Heidi 400X500For ti år siden fik den dengang 33-årige Heidi Pedersen en voldsom depression uden nogen konkret hændelse som optakt.

"Jeg tror bare, jeg havde sparet op. Jeg har haft en hård opvækst med en mor med skizofreni, og jeg gik rundt og blev mere og mere ked af det, lukkede mig inde i mig selv og fik til sidst et alvorligt sammenbrud, hvor jeg var sygemeldt i fire måneder."

Med depressionen fulgte også medicin, som Heidi Pedersen til at begynde med var utryg ved at tage.

"Jeg havde jo set min mors afhængighed af medicin og de bivirkninger, hun havde – uro i kroppen, udslæt osv. Det var skræmmende for mig. Desuden havde jeg fået nogle piller hos lægen dagen efter mit sammenbrud, og samme nat vågnede jeg med hallucinationer, og det skræmte mig også. Så min holdning var, at jeg ikke ville have medicin, da jeg startede hos en psykiater. Han pressede på, men der gik flere uger, inden jeg lod mig overtale."

Tog 25 kilo på

I dag har Heidi Pedersen lært at leve med afhængigheden og bivirkningerne af medicinen.

"I starten var jeg meget træt, men det har fortaget sig. Og jeg har taget 25 kilo på, men da jeg kun vejede 40 kilo, da jeg blev syg, er jeg egentlig godt tilfreds med det."

Den daglige pille, som Heidi Pedersen spiser om aftenen, når hun går i seng, betyder, at hun kan have et godt liv, passe sit arbejde som sosu-assistent og tage sig godt af sine tre døtre på 17, 19 og 22 år.

"Jeg har været meget åben over for mine børn om min sygdom og om, hvad den handlede om. Det har været meget vigtigt for mig at gøre tingene anderledes over for mine børn, end min mor gjorde over for mig. Det, synes jeg, er lykkedes – de har alle tre et godt liv. Derfor har jeg også accepteret, at jeg er afhængig af den ene pille, jeg spiser. Jeg har prøvet at trappe ud to gange – senest for to år siden, da jeg var nyforelsket og havde det rigtig godt. Men efter fire måneder begyndte jeg igen at blive ked af det, uden at der var nogen grund til det. Så jeg blev enig med min læge om at starte på medicinen igen."

Medicin er rigtigt for mig

Heidi Pedersen har desuden – ganske uønsket – fået endnu en dimension i sit perspektiv på medicinen. Hendes 47-årige bror begik selvmord for fire måneder siden efter en alvorlig nedtur.

"Min bror ville ikke spise medicin, fordi han ikke kunne holde ud at leve sit liv på en lige linje – han ville hellere have op- og nedture, men nedturene blev så bare for store. Det har bekræftet mig i, at jeg gør det rigtige i at spise medicin, og jeg tror også, at det kunne have hjulpet ham. Mit liv er ikke monotont af den grund – jeg har både op- og nedture."

Lige nu går Heidi Pedersen med nogle tanker om at gå ned på halv dosis.

"Det har jeg prøvet før i et halvt års tid, inden jeg trappede helt ud, og det fungerede egentlig fint nok. Jeg tror, det vil være godt for min krop, fordi det er jo kemi, man tilfører den. Samtidig er jeg blevet ret god til at lytte til min krop, så hvis det ikke fungerer, kan jeg gå op på fuld dosis igen. For mig er det ikke et nederlag at være afhængig af medicin – jeg har accepteret, at det bare er sådan, det er for mig."

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883