Gruppeterapi var som at komme hjem

Sarah Pichard har i årenes løb fået en stribe diagnoser og tilhørende præparater. Nu har hun droppet medicin og valgt terapi som behandling.

Sarah 400X500Sarah Pichard er 32 år, mor til en datter på fire år og uddannet pædagog. Hun har lidt af tilbagevendende depressioner, siden hun var 15 år gammel. Men også diagnoserne OCD, bipolar lidelse og social angst har stået i journalen. Og hver diagnose og sygdomsforløb har udløst forskellige typer medicin – alle uden den store virkning.

"Jeg har været tungt medicineret og har selv stoppet det hver gang, fordi det ikke gjorde noget godt for mig. Alene fra oktober 2012 til september 2013 har jeg været igennem syv forskellige præparater. Jeg siger ikke, at medicin generelt er skidt, men det er vigtigt at finde ud af, hvad der ligger til grund, så man ikke kun behandler symptomerne, som jeg har oplevet det. Jeg plejer at sige, at man marinerer i medicinen – ligger der og bliver mør," siger Sarah Pichard, der har været uden medicin i godt et år nu. Og hun er glad for ikke at have det, hun kalder en 'leverpostejs-hverdag'.

"Når du tager antidepressiv medicin, gør du det for ikke at ryge ned. Resultatet er, at du følger en flad kurve af status quo. Godt nok kommer du ikke ned i de dybe huller, hvor du kun venter på, at en eller anden åbner 'exit-døren', men du ryger heller ikke op. Og hvad er der godt ved at være i en sådan leverpostejshverdag? Hvis det er livet, så no thank you," siger Sarah Pichard og fremhæver: 

"Jeg vil kunne glæde mig over en smuk solnedgang eller nyde et godt grin. Og når min lille datter på fire år lægger sine små butte-de arme om halsen på mig og siger: 'Jeg elsker dig, mor', vil jeg kunne mærke det. Det kunne jeg ikke på medicin. Min inderste kerne var pakket ind i vat. Det er ikke optimalt – ud over bivirkninger som sløret syn, nerver, der hopper, manglende lyst til sex, som går ud over parforholdet, og vægtstigning på 20-25 kilo. Det sætter sig spor i ens selvbillede – i selvtillid og selvværd. Så ikke nok med at du har det skidt – du ser også skidt ud, og det kan du ikke skjule bag et godt lag makeup."

Terapien var helbredende

Vendepunktet for Sarah Pichard kom, da hun selv fandt ud af, at hun led af spiseforstyrrelsen BED (Binge Eating Disorder, tvangsoverspisning). Tilfældigvis havde Sarah Pichards praktiserende læge netop fået information om et nyt forskningsprojekt om netop BED. Det kom Sarah med i og har netop afsluttet forløbet.

"Her så jeg, hvad terapi kan gøre for en. Målet med projektet var at mindske overspisningen ved hjælp af gruppeterapi. Her har jeg siddet med syv andre kvinder og mødte for første gang nogle, der havde det ligesom mig. Det var en helt fantastisk følelse – som at komme hjem. Det er jo en sikker vinder for alle at vide, at man ikke er alene i verden, men gruppeterapien gjorde det også klart for mig, hvad jeg gik og sloges med – og hvad jeg dog havde gjort ved mig selv. At høre andre sige det samme har været helbredende for mig." 

Jeg hviler i mine valg

I dag har Sarah Pichard valgt terapi som alternativ til medicin og står over for en udredning af en mulig personlighedsforstyrrelse. Og det har fået brikkerne til at falde på plads for hende. 

"Man kan ikke behandle en personlighedsforstyrrelse med medicin, så hvis det er det, jeg har, giver det mening, at medicinen aldrig har virket for mig. Man behandler personlighedsforstyrrelser med terapi, og derfor er det også gået supergodt for mig uden medicin, tror jeg. Jeg lærer i stedet at navigere i den måde, jeg tænker på."

Men, erkender Sarah Pichard – terapi kan ikke nødvendigvis gøre hende rask. 

"Det kommer an på, hvad man mener med 'rask'. Jeg har nu været sygemeldt i toethalvt år for at have ressourcer til at tage mig godt af min datter. Et helt bevidst valg fra min side. Jeg har også erkendt, at jeg aldrig kommer til at arbejde 37 timer om ugen igen. 22 eller 32 kan være nok for mig. Så på den måde skal jeg nok nå frem til min måde at være rask på. Og jeg har lært at hvile i, at der er nogle ting, jeg ikke kan og ikke har." 

Direkte adspurgt siger Sarah Pichard "aldrig mere medicin". Men fortsætter hun:

"Man ved jo aldrig, hvad fremtiden bringer. Hvis en læge siger til mig, at de har behandlet hundredvis af personlighedsforstyrrelser med netop et bestemt præparat med gode resultater, ville jeg da være dum, hvis jeg ikke prøvede det af. Men jeg er skeptisk."

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883