Det store depressionshow - må man grine af depression?

Komikerne Mads Holm og Ane Høgsberg har begge haft depression tæt inde på livet. Mads Holm har selv været ramt og er det stadig. Ane Høgsberg har en kæreste med depression. I 2016 var de på tur rundt i landet med deres standup-show. Her sætter de ord på en række af de følelser, de har gennemgået, og peger på, at der kan være noget at grine af – også selvom det er psykisk sygdom, man har tæt på. Psykiatri-Information har set showet og talt med de to komikere.

”Medicin lægger totalt en dæmper på alle følelser. Lagde I mærke til, at jeg ikke sagde, at jeg var glad for at se jer, da jeg kom på scenen. Det er, fordi det er jeg ikke. Jeg er fuldstændig ligeglad.” 

Hele salen griner højlydt. Replikken kommer fra komikeren Mads Holm, som selv har en depression. Han er så småt ved at komme ud på den anden side, men tager stadig antidepressiv medicin. Senere kommer hans makker Ane Høgsberg på scenen:   

”Det er hårdt for den, der har depressionen. Men det er fandeme også hårdt for de pårørende. Det må man bare ligesom ikke rigtig sige. Men det var ikke særlig fedt at tage hul på halvandet år, hvor min kæreste ikke kunne tage en beslutning… om hvorvidt han skulle tage opvasken eller tage sit eget liv.”  

Igen griner salen, selvom man også fornemmer, at mange lige skal mærke efter, om det er okay at grine af en selvmordsjoke og lykkepiller. Men de fleste overgiver sig til sidst til latteren. 

Udfordrende og tabubelagt emne

Som tilskuer fornemmer man, at flere blandt publikum selv har haft depression inde på livet og er lettede over at få muligheden for at grine af noget, som ellers er en alvorlig sag. Og det er netop en del af baggrunden for showet, forklarer Ane Høgsberg:

”Depression er et emne, som ikke rigtigt er blevet taget op i standup-genren. Der er faktisk mange komikere, som selv har depression, angst og andre sindslidelser, men der ikke særlig mange, der bruger det aktivt i deres materiale. Det ville vi lave om på og så det som en udfordring. Depression er umiddelbart overhovedet ikke sjovt – men det har vist sig, at det kan det sagtens være. Hvis man behandler emnet på en ordentlig måde.” 

At gøre det på en ’ordentlig måde’ er helt centralt, understreger de. Det har krævet ekstra skarpe jokes, og de har begge måttet skrotte mange siders manuskript undervejs, før de følte sig sikre på, at det var rigtig godt og sjovt. 

”De jokes, man typisk laver i almindelig standup, hvor emnet er mindre alvorligt, er slet ikke stærke nok til at bære det her emne. Der var mange jokes, jeg måtte skære fra, fordi de simpelthen ikke var gode nok,” siger Mads Holm, som flere gange i skriveprocessen var ved at opgive projektet.

Artiklen er bragt i Psykiatri-Information

Som støttemedlem får du bladet i postkassen 4 gange om året. Derudover får du også 10 % på bøger fra Psykiatrifondens forlag.

Bliv støttemedlem!

”Vi gør ikke grin med det”

Depression er sort på hvidt en alvorlig sag. Undersøgelser viser, at der til enhver tid er 4-5 % af befolkningen, som har en depression, svarende til ca. 200.000 mennesker. Det har store konsekvenser for den enkelte, de pårørende og samfundet. Så må man overhovedet gøre grin med en så alvorlig sygdom? 

”Ja – men vi gør ikke grin med det, vi laver sjov med det,” lyder det prompte fra de to komikere.  

”Vi behandler et emne med humor, og humor gør alting lidt lettere at forstå og acceptere. Det gør også, at man som publikum får noget andet ud af det end ved fx et almindeligt foredrag. Man slapper mere af og lytter bedre efter,” siger Ane Høgsberg. Som pårørende til en kæreste med depression har hun oplevet, at de pårørende ofte er meget alene i sygdomsforløbet og derfor har brug for nogle at dele de svære tanker med.  

Mads Holm, som har været i behandling for depression i lidt over et år, nikker. 

”For mig har humor altid været den bedste måde at behandle svære emner på. For når der kommer ting på bordet, som er ubehagelige at tale om, kan humoren løse op for en trykket stemning og gøre det lettere,” siger han. 

God feedback fra publikum

De to unge komikere har brugt et halvt år på at gøre deres meget personlige historier til et show med skarpskårne jokes. Og tilsyneladende har det hårde arbejde båret frugt. Showet har spillet for fulde huse, og publikum har både moret sig og knebet en tåre. 

”Det vigtigste for os har været, at showet reelt er sjovt, for hvis det ikke er det, så lever det ikke op til at være god standup.”siger Mads Holm. Ane Høgsberg fortsætter:

”Lige præcis. Men samtidig er vi glade for, at mange fortæller os, at de også er blevet rørt af showet. De har kunnet genkende mange af de situationer, som vi gengiver fra vores liv. De kan spejle sig i vores historier – enten som pårørende eller som depressionsramt. Og det er da helt fantastisk, synes jeg.” 

Hejrevej 43 | 2400 København NV | 3929 3909 | pf@psykiatrifonden.dk | CVR 1917 4883